Még mindig nincs fordulat a HTC-nél

A visszafogott elemzői várakozásokat is alulmúló negyedik negyedéves eredményről számolt be a HTC. Bár a vállalat mérlege látszólag újra pozitív (2013 harmadik negyedévét 100 millió dolláros veszteséggel zárták), a mostani 10 millió dolláros nyereség azonban csak a maradék Beat Electronics részvények eladásából származó egyszeri jóváírásnak köszönhető, amivel a HTC végleg kiszállt a Beatsből, melyben két éve szerzett 51 százalékos tulajdonrészt 300 millió dollárért.

A 2012 negyedik negyedévében még 34 millió dolláros „valós” (tehát ténylegesen telefongyártásból és értékesítésből származó) profitot elérő HTC részesedése az okostelefonok piacán két év alatt a 2011-es 10 százalékról 2 százalék közelébe csökkent, a vállalat részvényei 90 százalékot zuhantak, piaci kapitalizációja így mindössze 4 millárd dollárra csökkent. A most lezárt negyedévben az üzemi veszteség 52 millió dollár volt, ami jól mutatja, hogy a HTC 2013 végére odáig jutott, hogy a gyártásból és értékesítésből származó bevétel már a napi működési kiadásokat sem fedezi, dacára annak, hogy az év első felében piacra kerülő „megváltó”, a HTC One egyöntetűen nagyon jó kritikákat kapott. A csúcsmodell azonban nem nagyon fogyott, ahogy variációi (a Mini és a Max) sem, a Facebook-telefon First pedig rövid idő alatt csúfosan megbukott.

A HTC minden eszközzel próbálja menteni a menthetőt, de jó kérdés, hogy a mostani helyzetben érdemes-e 12 millió dollárt költeni Robert Downey Juniorra, a Samsung mindent elborító marketingjének tükrében ugyanis nem tűnik valószínűnek, hogy a HTC helyzetét egy globális viszonylatban elég jelentéktelen reklámkampány oldja meg. A tajvani vállalat sorsa sokban hasonlít a BlackBerryéhez, egyetlen lényeges különbséggel – a BlackBerrynek van egy egész jól jövedelmező nagyvállalati szolgáltatása, a HTC-nek viszont a készülékgyártáson kívül semmije sincs.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

  • A HTC továbbra is száguld lefelé a lejtőn

    Az egy évvel korábbihoz képest közel harminc százalékkal kevesebb pénz folyt be, de a cég optimista, az alsóbb kategóriákat célozzák meg.

  • A Beats lehet az Apple eddigi legdrágább akvizíciója

    Több nagy üzleti lap is úgy értesült, hogy a két vállalat között rövidesen lezárulnak a tárgyalások, és az üzletet hivatalosan akár már jövő héten is bejelenthetik. Az Apple nem csak a fül- és fejhallgatókat, hanem a streaming zeneszolgáltatást is vinné.

Előzmények