Nyolcmillió forint egyetemi kutatásra és képzésre az IBM-től

Az IBM Magyarország vezérigazgatója, Paál Péter február 15-én átadta a cég nemzetközi zsűrije által megítélt szakmai díjakat az egyetemi kutatóműhelyek számára. A magyar pályázók taroltak ebben az évben: az Európában kiosztott összesen 50 elismerésből csak három országban – Németországban (12), Nagy-Britanniában (7) és Oroszországban (6) – nyertek több Faculty Awardot, mint itthon. A felsőoktatási intézmények a támogatás segítségével olyan programokat finanszíroznak, amelyek keretében a hallgatók bekapcsolásával alkalmazott, a piacon hasznosítható kutatásokat folytatnak, vagy korszerű, az üzleti szférában fontos területeken indítanak képzéseket.

A nyertes pályázók:

  • A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszéke. Olyan megoldásokat fejlesztenek, amelyekkel grid hálózatokon hatékonyan lehet keresni és információt kinyerni. Programgazda: Dr. Charaf Hassan, egyetemi docens.
  • A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéke. Kis- és középvállalatok informatikai megoldásainak üzemeltetését automatizáltan segítő, szabványos keretrendszert dolgoznak ki. Programgazda: Varró Dániel, egyetemi adjunktus.
  • A Budapesti Műszaki Főiskola Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézete. A szolgáltatásmenedzsment oktatását vezetik be a BSc képzésbe. Programgazda: Galántai Aurél, egyetemi tanár.
  • A Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara, Informatikai és Gazdasági Intézet. A szolgáltatásmenedzsment specializációt készítik elő. Programgazda: Dr. Jereb László, intézetigazgató.
  • A Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara, Informatika Tanszék. MSc kurzust indítanak „Valósidejű programozás” témakörben, Java felhasználásával. Programgazda: Sziray József, egyetemi docens, tanszékvezető.

Azóta történt

  • A Cell jövőjét kutatják a BMF-en

    A most létrejött Cell kompetenciaközpont a tavaly indult B.Sc. kurzust mintegy kibővítve az architektúra továbbfejlesztését szolgálja.

  • Amiben IT-nagyhatalom vagyunk

    Európai színvonalú országos informatikai infrastruktúra kialakítása a felsőoktatásban és a kutatásban: elindult a HBONE+ projekt.

Előzmények