Az IBM-nek nem akar összejönni a 24 milliárdos digitálistábla-üzlet

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) érvénytelennek nyilvánította az IBM pályázatát a digitális (interaktív) táblákat is magában foglaló oktatási informatikai eszközök szállítására szóló, 24,3 milliárd forintos tenderen, s ennek az a következménye, hogy a nagy konkurens, a HP ezek után saját magával, illetve a devizaárfolyamokkal versenyezhet – tudósít a Népszabadság.

A hányatott sorsú, tavaly már egyszer lefújt, majd az idén újra megindított közbeszerzésen az IBM ezúttal már az ajánlattételig sem jutott el: pályázatával már a részvételi szakaszban kiesett. A tavalyi kiíráson a cégek pályázata más-más okból lett érvénytelen: a HP az uniós forrásokból lehívható keretösszegnél jóval magasabb árajánlatot adott be az NFÜ-nek, az IBM-mel pedig, a hazai közbeszerzések történetében először, példát statuált az ügynökség. A cég konzorciumának két tagját, a Synergont és az Albacompot a versenyhivatal kartellezésben elmarasztalta, majd hetekkel az akkori tender lezárása előtt a bíróság jogerősen elutasította a jogorvoslati kérelmüket. Az NFÜ így az új közbeszerzési törvényre hivatkozva semmisítette mg az IBM pályázatát, az ugyanis kimondja, a kartellezésért elmarasztalt cég, illetve alvállalkozó kizárható a közbeszerzésből.

Az idén ismét meghirdetett közbeszerzésen az IBM már kihagyta az alvállalkozók közül a rovott múltú cégeket, ám így sem jártak sikerrel. Ennek okát csak vélelmezni lehet, mivel sem a cég, sem az NFÜ nem nyilatkozott erről. A Népszabadság úgy tudja, hogy az újabb kiírás során az indulóknak ismét nyilatkozniuk kellett a forgalmukról, csakhogy ezúttal az IBM vezette konzorcium már nem tudta felmutatni az előző három évre vonatkozóan a részvétel előfeltételeként előírt 20 milliárd forintos nettó forgalmat, amelyet a pályázatban szereplő informatikai eszközök eladásaiból kellett volna elérnie. (Ez – a nyilvánvalóan a testre szabást szolgáló kitétel – már akkor is kiverte a biztosítékot más, szolgáltatásaikban és termékeikben versenyképes hazai cégeknél is, akik – bár képesek lettek volna a technológiai és kereskedelmi feltételeket teljesíteni – nem tudtak egy multihoz mért forgalmat felmutatni.) A másik verzió szerint a cég képviselői a hiánypótlás során sem nyújtottak be egy, az egyik előfeltétel meglétét igazoló iratot.

Egyelőre sem az NFÜ, sem az érintettek nem nyilatkoztak érdemben az ügyről, de az vélelmezhető, hogy az egyszereplőssé vált verseny kínos az NFÜ-nek. Az már a tavalyi tendernél is feltűnt, hogy a vállalatok nem tülekednek a megrendelésért (ne felejtsük a szélsőséges feltételt: 20 milliárdos nettó forgalom, melyet egy hazai leányvállalat csak könyvelési, az anyacéget is belevonó trükkökkel tud elérni). A mostani tender végeredménye így már csak attól függ, hogy a másik jelentkező, a HP ezúttal olyan árajánlatot ad-e be, ami belefér a pályázati keretösszegbe. (A HP állítólag a napokban közli az árait.)

Mindez nem lesz könnyű, mivel a forint árfolyamromlása miatt a tender meghirdetése óta hozzávetőlegesen tíz százalékkal csökkent a pályázható keretösszeg. Ugyanakkor a központosított beszerzés első lépéseként még tavaly nyár elejére lezárult az iskolák pályázata, és több mint háromezer oktatási intézménynek ígérték meg, hogy az uniós keret terhére vásárolhatnak oktatási informatikai csomagokat. Mindenesetre az árajánlat benyújtása után néhány héten belül kiderül, hogy lezárul-e a 2007 eleje óta vajúdó közbeszerzés, vagy újabb fordulatot vesz a történet.

Azóta történt

Előzmények