Hatezer dolgozót tesz lapátra a Sun

Pénteken nagy létszámú leépítést és részleges strukturális átalakítást jelentett be a Sun Microsystems, és ezzel valamelyest megnyugtatta a jövőéért aggódó és hónapok óta radikális lépéseket követelő Wall Streetet. (A vállalat útkereséséről és lehetőségeiről lásd Valaki rázza fel a Sunt! című írásunkat.) Ennek köszönhető, hogy a bejelentést követően 5 százalékkal emelkedett a részvényárfolyam.

„Határozott lépést teszünk, hogy szinkronba hozzuk a Sunt a gazdasági realitásokkal, és felgyorsítsuk a nyílt forráskódú platformfejlesztéseink megjelentetését” – vezette fel a változásokat Jonathan Schwartz vezérigazgató. A szerver- és szoftvergyártó az elkövetkező 12 hónapban 5-6000 alkalmazottjától, 33 000 fős állománya 15-18 százalékától válik meg, hogy csökkentse üzemi költségeit. Az elbocsátástól évi 700-800 millió dollár megtakarítást várnak.

A Sun azt is bejelentette, hogy három részre bontja szoftveres üzletágát, melynek vezetőjét, Rich Greent egyben menesztették a cégtől. Az egyik divízió a Java programozási nyelvért és a nyílt forrású adatbázis-kezelőért felel, a másik feladata a Solaris operációs rendszer fejlesztése, míg a harmadik a manapság divatos cloud rendszerek számára készít alkalmazásokat.

Korai még temetni

Az átalakításról szóló beszámolók általában megjegyzik, hogy bár a piac és a befektetők minimum valami hasonlót vártak a vállalattól, ilyen „határozott lépésekre” már korábban is sor került, látványos eredmény nélkül. A Sun az elmúlt három évben – három hullámban – összesen közel 7000 dolgozójától vált meg, és az elmúlt hét évben összesen 2 milliárd dollárt könyvelt el átszervezési költségek címén. Sok szakértő szerint ezért a most bejelentettnél radikálisabb gyógyszerre lenne szükség: például egyes üzletágak vagy akár az egész cég eladására. A vállalatvezetés szerint azonban egyelőre nincs napirenden ilyesmi.

De vannak olyan elemzők is, akik szerint a Sun hanyatlásáról, sőt végéről beszélni erős túlzás. Ők a történelemmel érvelnek: a céget már többször eltemették – mondják –, de az erős kutatás-fejlesztési tevékenységből kinövő tényleg innovatív termékeknek köszönhetően a mai napig él. Tény, a Sun árbevétele 13 százalékát fordította tavaly K+F-re (összesen 1,8 milliárd dollárt), miközben például az IBM-nél ez az arány 6 százalék (6,2 milliárd dollár).

Azóta történt

Előzmények