Akasztott embert az ág is húzza

Az IDC tegnap jelentősen és negatív irányban módosította a PC-s piac 2013-as alakulására vonatkozó előrejelzését. A piackutató vállalat eredetileg csak 1,3 százalékos csökkenést várt erre az évre, 2014-től pedig már enyhe növekedésre számított, módosított előrejelzésében azonban idén már 7,8 százalékos visszaeséssel számol, amit 2014-ben további 1,2 százalékos csökkenés követhet.

Eközben a tableteladások elérhetik a 230 millió darabot, ami a tavalyi 144,5 millióról 58,7 százalékos növekedést jelenthet éves szinten, és először fogyna több tablet, mint notebook. Az IDC szerint 2015-re jutunk el odáig, hogy több tablet fog fogyni, mint asztali számítógép és notebook összesen.

Ahogy az már egy ideje jól érzékelhető, a felhasználók számítógéphez való hozzáállása jelentős változáson ment (és megy) keresztül. Még 5-6 évvel ezelőtt is, ha valaki csak az átlagos napi számítógéphez kötött teendőit (e-mail, böngészés, képnézegetés/albumok készítése, zenehallgatás stb.) akarta elvégezni, egy notebook vagy asztali számítógép volt számára a kézenfekvő megoldás. Az okostelefonoknak és még inkább a tableteknek köszönhetően mára mindez megváltozott, és az emberek egyre inkább úgy gondolják, hogy legtöbb igényüket egy tablet is ki tudja elégíteni. „Az IDC-nél úgy gondoljuk, hogy a PC-nek továbbra is fontos szerepe marad a számítástechnika új korszakában, főleg az üzleti szférában. De sok felhasználó számára a tablet egy egyszerű és elegáns megoldás olyan alapvető igények kielégítésére, melyekhez korábban PC volt szükséges.” – mondta az IDC egyik elemzője.

A PC eladások várható alakulása
A PC eladások várható alakulása

Az IDC elemzése a negatív módosítás ellenére még mindig jóval optimistábban látja a PC jövőjét, mint Benedict Evans független elemző, akinek előrejelzéséről tegnap írtunk. Evans szerint a stabilizálódást követően évente nagyjából 300 millió PC fog gazdára találni, míg az IDC 333 millióra számít 2017-ben.

A BYOD (hozd a saját géped) gyakorlat terjedése sem a PC-s piac malmára hajtja a vizet. Az IDC felmérése szerint a 10 főnél nagyobb szervezeteknél az alkalmazottak negyede használ saját PC-t munkaeszközeként, így az idénre várt vállalati PC vásárlások egy része elmarad. Az idén hivatalos támogatás nélkül maradó Windows XP esetleges lecserélése sem valószínű, hogy serkenteni fogja a hardvereladásokat, mert a legtöbb 4-6 éves gépen az újabb Windowsok is megfelelően futnak.

Persze ma már lehet vitatkozni azon is, hogy mi számít PC-nek és mi nem. Az IDC például minden, 7 és 11 col közötti méretű tábla formátumú LCD képernyős eszközt a tablet kategóriába sorol, függetlenül attól, hogy az rendelkezik hozzá kapcsolható billentyűzettel vagy nem. Az olyan eszközök viszont, amelyek ugyan tabletté alakíthatóak, de billentyűzet részük nem eltávolítható, nem minősülnek tabletnek. A helyzetet bonyolítja, hogy a nagy piackutató vállalatok számítási és kategorizálási gyakorlatai sem egyeznek.

A különböző méretű tabletek piaci részesedésének alakulása
A különböző méretű tabletek piaci részesedésének alakulása

És egy kis érdekesség a végére a tabletpiacról: ugye mindenki emlékszik, hogy az Apple az első iPad bemutatásakor mennyire próbált mindenkit meggyőzni arról, hogy a 9,7 colos méret az egyetlen és igazi, sem az ennél nagyobb, sem a kisebb nem jó? Az iPad Mini tavalyi piacra dobásánál már nyilvánvaló volt, hogy az Apple is belátta, hogy tévedett (még ha nyilvánosan ezt nem is így kommunikálta), és a piaci adatok is azt igazolják, hogy a vásárlók sokkal jobban kedvelik a 7-8 colos eszközöket, mint a nagyobb modelleket. Míg a 8 colnál kisebb tabletek 2011-ben még csak 27 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek, 2013-ra várhatóan ez már 55 százalék lesz, miközben a 8-11 colos méretkategória 73 százalékról 43 százalékra esik vissza. Ezt a kérdést tovább bonyolíthatja, ha a phabletnek nevezett 5-6 colos telefonok népszerűsége tovább nő, hiszen ezek az eszközök hivatalosan okostelefonnak minősülnek, miközben mindkét termékkategória előnyeit és tudását ötvözik magukban.

Azóta történt

Előzmények