Így néz ki a Facebook első adatközpontja belülről

A GigaOM munkatársainak köszönhetően betekintést nyerhetünk a közösségi oldal nemrég elkészült szerverparkjába. Többek között az Oregonban található komplexum gépei szolgálják ki a több mint 900 millió igazi és ál-felhasználót világszerte.

A helyszín állandó, harminc fok feletti hőmérséklete és a száraz levegője miatt tűnt ideálisnak a cégnek az építkezéshez. Mivel a közel egymilliárd felhasználó tetemes mennyiségű adatot generál naponta, ezért elengedhetetlen a kiszolgáló gépek megfelelő hűtése – többek között ezt a megoldást mutatta be a lapnak a túravezető, a későbbiekben pedig azt is megmutatta, hogy mennyire is működnek az Open Compute filozófia alapján megépített szervergépek.

A vállalat elmondása szerint a Facebook adatközpontja a világ egyik legenergiatakarékosabbja. Csak a komplexum első épületébe – ahol is az ultra hatékony adatközpontokat és a hozzájuk tartozó felszereléseiket fejlesztették  – közel 210 millió dollárt ölt a vállalat. A 2011 tavaszán megnyílt központ továbbfejlesztett dizájnját kapta meg mind az oregoni, mind pedig az észak-karolinai és a svéd épület is. Az egyik legjelentősebb újítás a hűtőrendszerben mutatkozik meg, ahol az eddigi párásításon alapuló rendszer helyett immáron üvegszál alapú, párolgást segítő megoldást használnak – ez a technológia megfelelőnek bizonyult a felhasználói bázis kiszolgálására fenntartott 180 ezer szervernek. Ugyan ez a szám eltörpül a Google több mint egy millió állomásával szemben, a Facebook még csak most tart ott, ahol a keresőóriás évekkel ezelőtt: a cég csak most tanulja azt, hogy hogyan legyen infrastruktúra-vállalat.

A túra

Az épület mellett található a vállalat napelem bázisa, ami egyelőre inkább vizuális, mintsem valódi, hasznos célokat szolgál: az építmény egyelőre még túl kicsi és meglehetősen kevés energiát képes felvenni. A bejárat mellett helyezett monitoron lehet figyelemmel követni a létesítmény energia- és vízhasználatát.

Ami egyből feltűnik a látogatónak, az egyrészt a bejáratot őrző Nagyláb-szobor, valamint a falakon átáramló levegő: a beérkező léghullám első körben egy szűrőrendszeren megy át, majd tisztított vízzel nedvesítik és tisztítják.

A szerverbázis felé haladva megjelennek az óriáspropellerek, amikből bázisonként 15-15 található.

A szerverterembe érve a túravezető, Ken Patchett elmagyarázza a léghűtés működésének elvét, valamint elmeséli, hogy miért is vannak elkülönítve egymástól a régebbi gépek, illetve az Open Compute szerverek.

A túra során kiderül, hogy a létesítményben találhatóak olyan kiszolgálók is, amik kifejezetten belső használatra vannak fenntartva – ezek az állomások a többitől külön, elzárva végzik a feladatukat.

Nem a Facebook létesítményéről beszélnénk, ha a nem lenne legalább egy, óriási like gomb az épületben.

A szellőzőrendszert és szervertermeket alaposan bemutató további képek és videók megtalálhatóak a GigaOM oldalán.

Azóta történt

Előzmények