Így vonszolta maga alatt az elütött gyalogost az önvezető autó

Közzétett a vizsgálat részleteit arról, hogyan ütött el és vonszolt maga alatt egy gyalogost a Cruise önvezető autója.

Sok szakértő a General Motors alá tartozó Cruise októberi balesetének tulajdonítja az önvezetős szektor megtorpanását, mások szerint azonban egyik cég sem volt képes biztonság és önállóság terén elérni azt, amiről évekig beszéltek. Most mindenesetre kiderült, miként ütött el és vonszolt 6 méteren át maga alatt egy gyalogost a Cruise robottaxija – a vizsgálat szerint számos technikai hiba és probléma adódott.

A Cruise nem csak felfüggesztette a működését, de az USA-ban több hatósági vizsgálat is indult ellene.

Az elemzés szerint az autó nem tudta érzékelni az elütött nő helyzetét, és azt sem, mely részén találta el őt. Utána az autó más téren is hibázott, mikor folytatta az útját vészfékezés helyett – végül a nő túlélte a balesetet.

Az Exponent technikai jelentése és a Quinn Emanuel jogi cég jelentése szerint a baleset azután következett be, hogy a szomszédos sávban egy másik jármű elütött egy gyalogost, egy autóval előrébb. A gyalogos a Cruise AV elé sodródott, ezt a Cruise autója nem tudta megjósolni. Érzékelte a másik autó gyalogosgázolását, lassított is közvetlenül azelőtt, hogy szintén elütötte a nőt. Azután viszont nem tudta érzékelni, hol van, mert csak a lábainak egy részét látta, a többit nem érzékelte a lidaros rendszer. A Cruise autó bal kereke átgázolt ugyanis a nőn, csak utána állt meg, akkor sem egyből. 6 méteren át, 12,4 kilométer per órás sebességgel maga alatt vonszolta ugyanis, mert oldalütközést jelentett a rendszer, majd szélre akart húzódni az autó a biztonság érdekében. Mint kiderült, már nem kellett volna lehúzódni eleve, de a helyzetjelentésben is hibázott a rendszer. A gyalogost és lábait pedig nem tudta követni az autó, ezért nem állt meg időben.

A szenzorokkal és a karbantartással nem találtak hibákat. A szoftvereket azóta frissítették, de a jelentés leszögezte: egy emberi sofőr biztosan jobban kezelte volna a helyzetet, és nem folytatta volna a vezetést az ütközés után a helyzet elemzése nélkül.

Azóta történt

Előzmények