India sikerrel kényszerítette tartalomszűrésre a Google-t

A Google egy polgári peres eljárás végén egy újdelhi bírósági határozatnak engedelmeskedve eltávolított bizonyos kifogásolt tartalmakat indiai doménjéről. Ezek a tartalmak (többek között a keresőben, a YouTube-on, a Bloggeren, illetve az Orkuton) már egy ideje, az eljárás kezdete óta blokkolva voltak az indiai internetezők számára, de mostantól a .in és a co.in doménekről törölték is őket, közölte a Google India szóvivője, Gaurav Bhaskar, aki hozzátette, hogy más országokból viszont továbbra is elérhetőek.

India a közelmúltban mind nagyobb erővel lép fel a nagy nemzetközi internetes cégek ellen, főként az olyanoktól követelnek tartalomszűrést, melyek jelentős mértékben osztanak meg felhasználói tartalmakat, mint például a Google és a Facebook. A kormányzat hivatalos indoklása szerint elfogadhatatlan, hogy e szolgáltatások segítségével provokatív, az országban élő különféle vallású embereket sértő megjegyzések, szövegek, képek stb. olvashatóak, nézhetőek, hallgathatóak ezeken az oldalakon, mivel csak tovább fokozzák a már meglévő etnikai és vallási feszültségeket.

A Google a történteket a szokásos véleménynyilvánítással kommentálta: a vállalat hisz abban, hogy az információ-hozzáférés a szabad és virágzó társadalmak alapja, ugyanakkor azokat a tartalmakat, melyek illegálisak (vagyis egy adott országban törvénytelennek számítanak), illetve megsértik a felhasználási feltételeket, továbbra is el fogják távolítani.

A Google közleménye arra nem tér ki, hogy pontosan milyen jellegű tartalmak törlését kérte tőlük a bíróság. Egy másik eljárásban, egy büntetőperben a Google és a Facebook hamarosan meghallgatásokon vesz részt a delhi legfelsőbb bíróságon.

A 2010 végén 80 millió internetezővel rendelkező Indiában egy 2008-as, a kormány számára széles cenzurális jogköröket biztosító törvény alapján folytatják le ezeket a polgári peres, illetve büntetőeljárásokat.

Azóta történt

Előzmények