Bahrein és Fehéroroszország: az internet ellenségei

A Riporterek határok nélkül (Reporters Without Borders) szervezet Bahreint és Fehéroroszországot is felvette az éves Enemies of the internet (Az internet ellenségei) nevű listájára. A két új belépővel tizenkettőre bővült azon országok száma, amely a szervezet szerint korlátozza az internethez való hozzáférést és szűri a megtekinthető tartalmakat és a blogokat. A lista további részét Burma, Kína, Kuba, Irán, Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Szíria, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnam alkotja.

A szervezet szerint a „leghalálosabb” év 2011 volt, amely során 199 internetaktivista letartóztatásáról kaptak hírt, mindez 31%-al több a 2010-es számnál. Kínát Vietnam és Irán követi azon országok rangsorán, ahol a legtöbb netfelhasználó került börtönbe.

Bahrein Zakarija Rasid Hasszán meggyilkolása miatt került fel a megbélyegzett tagállamok közé. A fórummoderátor letartóztatása előtt egy honlapot üzemeltetett, amelyen szülővárosával, Al-Dairral kapcsolatos történeteket osztott meg. A férfit hamis hírek terjesztéséért és hazája kormányának megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával vették őrizetbe, ezt követően hat nappal később meghalt. A Riporterek határok nélkül szervezet szerint az ország hatóságainak nem ez az első túlkapása: korábban is tartóztattak már le netfelhasználók, korlátozzák a szólásszabadságot, a tüntetések alkalmával pedig zavarták a kommunikációs eszközöket.

Bahrein kormánya szerint a Riporterek határok nélkül jelentése nem felel meg a valóságos helyzetnek. Számos pozitív előrelépés történt a médiában – többek között a cenzúra enyhítése és a médiában a különböző politikai véleménynyilvánítás lehetősége terén - azóta, hogy a Bahreini Független Vizsgálóbizottság jelentést írt a tavalyi évben történt kormányellenes tüntetésekről és rajtaütésekről.

Fehéroroszországban a Riporterek határok nélkül azért kampányol, mert állításuk szerint Alexandr Lukasenko elnök kormánya megnövelte a blokkolt weboldalak számát és letartóztatott számos bloggert, akiket csak egy „megelőző beszélgetésre” invitáltak meg, majd arra akarták őket rávenni, hogy ne támogassanak tüntetéseket. Emellett a kormány a Twitteren állítólag megfélemlítő üzeneteket közölt, hogy eltántorítsa a tüntetőket. Más eszközöket is használtak, például az ország legnagyobb internetszolgáltatója, ha a felhasználók a Vkontakte nevű közösségi oldalra akartak bejelentkezni, akkor olyan oldalra irányította a felhasználókat, ahonnan kártékony programok juthattak a gépükre.

Azóta történt

Előzmények