Indiában érzik igazán az internet „sötét oldalát” is

Az már nem újdonság senki számára, hogy India, a kontinensnyi ország, melynek lakossága számban közelít Kínáéhoz, hatalmas lépésekkel halad előre az IT-ipar területén (óriási méretű piacról van szó), s az sem, hogy a befektetők odacsábítása mellett – India manapság Kína mellett az óriáscégek kiemelt célpontja mind kereskedelmileg, mind pedig abból a szempontból, hogy üzemeket telepítenek oda – különösen nagy figyelmet fordítanak a saját IT-gazdaság kialakítására is. S habár India ilyen szempontból is tipikusan kétarcú – hiszen hatalmas tömegek élnek végtelen szegénységben, akik számára a tiszta víz is gondot okoz, ugyanakkor Gandhi hazája ma már tudásexportőrnek számít, mivel elképesztő számú magasan képzett szakembert adnak például az Egyesült Államok iparának –, az iparilag fejlett területek ma már a digitális világ olyan problémáival is kénytelenek szembenézni, melyekkel a nyugati világ is – például azzal, hogy az internetnek nem csak áldásai vannak.

Az Economic Times online kiadása ma adott hírt arról, hogy a vallásilag és kulturálisan igen csak megosztott országban a „terroristaképző” oldalak nem a nálunk megszokott – néha viccesnek tekintett, néha komolyan vett – jelentőségűek, hanem életbevágóak. Azok a weboldalak – legyenek indiai szerveren, vagy bárhol a világban –, melyek egyre több gondot okoznak az indiai kormányzatnak, részletes bemutatókat tartanak az erre hajlamos embereknek, hogy miképpen kell kézigránátot, bombát, robbanóanyagot készíteni olyan anyagokból, melyek könnyedén beszerezhetőek akár egy szupermarketben is.

Ez a tendencia ugyan nem új, ám egy olyan országban, ahol rengeteg olyan csoport szerveződött, melyek elkötelezettségükre, hitükre hivatkozva elfogadhatónak tartják a tömeges gyilkosságot is egy adott cél elérése érdekében, ez a jelenség nem elméleti vita tárgyát képezi, hanem a megvalósuló terrorcselekmények elleni küzdelem része.

Az e problémával is küzdő kormányzat igen nehéz helyzetét világítja meg a lapban Szankaran Namputhiri biztonsági szakértő, aki utal rá, hogy az internetet ilyen szempontból lehetetlenség ellenőrizni. Az igencsak érdekes, hogy – bár számukra valóban napi fenyegetés egy őrült merénylő – a szakértő realitásérzékéről tanúskodó véleményt fogalmazott meg egy vezető rendőrségi tisztviselő is, aki a küzdelem kilátástalanságáról beszélt, mondván, hogy az internet jelenlegi állapotában és szerkezetében lehetetlen véglegesen kiszűrni az ilyen tartalmakat, hiszen ha az egyik oldalt letiltják, szinte azonnal megjelenik egy másik szerveren.

Ennek a „forró témának” különös aktualitást ad az, hogy a vasárnap elkövetett bombamerénylethez az elkövetők feltört wifihálózatot használtak fel, s ahogy az Economic Times fogalmazott: Indiának rá kell ébrednie, hogy elérte őket a kiberbűnözés.

Azóta történt

Előzmények