Indul az új Sulinet Expressz

A Sulinet Expressz programot felügyelő projekttanács májusban úgy döntött, hogy június 30-án megszűnik az első és második pályázat során kötött beszállítói keretszerződések hatálya, és egyben meghirdette a program harmadik pályázatát, mely – elsősorban a garanciára és az értékesítési hálózatra vonatkozóan – a korábbiaknál szigorúbb feltételeket ír elő a részt vevő számítástechnikai cégek számára. A kormányzati portál híradása szerint az új kiírásra összesen 19 pályázat érkezett, ebből 11-et találtak megfelelőnek, a befutók nevét – az eredmények véglegesítését követően – július 1-jén hozzák nyilvánosságra az Oktatási Minisztérium honlapján. A programban kínált számítástechnikai termékeket – melyek listáját, noha május 10-re ígérte, még nem tette elérhetővé az OM – az ország kétezer pontján lehet majd megvásárolni – írja a magyarorszag.hu.

A program iránti érdeklődés a 2003-es indulást követően fokozatosan csökken. Az első év hat hónapjában még 23 milliárd forint értékben vásároltak számítástechnikai eszközöket a Sulinet Expressz keretében – ezek után az állam 15 milliárd forint szja-t térített vissza –, majd tavaly a forgalom 22 milliárd forintra csökkent, míg az idén már csupán 10 milliárdos eladásokra számít az oktatási tárca.

Gyorsítanák a lassuló vonatot

A programot beindítása óta számos kritika érte. Bírálói szerint egyik legnagyobb hibája, hogy – meghirdetett céljával ellentétben – valójában nem javított a háztartások számítógép-ellátottságának mutatóin, sokkal inkább az amúgy is tehetősebbek gépparkjának luxusalkatrészekkel való bővítését segítette. A statisztikák szerint a 2003 júliusa óta a programban értékesített 130 000 pc ellenére sem változtak a pc-ellátottsági mutatók, azaz a vásárlók nagy része már korábban is rendelkezett komputerrel.

Nemrég egy interneten szerveződött közösség javaslatokat dolgozott ki és juttatott el a kormányhoz a Sulinet Expressz hibáinak kijavítására. Ezek között szerepel egyebek mellett az egyes termékcsoportok árának maximalizálása, illetve a Diákhitel program bevonása a rendszerbe.

Azóta történt

Előzmények