Tavaly visszaesett a magyar it-szektor növekedése

Felére esett vissza Magyarországon az informatikai szektor növekedése 2004-ben – állítja Kovács Zoltán, a Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) nemrég megválasztott új elnöke. Az IVSZ új elnöksége fokozza a szövetség lobbizást, mert az IVSZ "Informatika = versenyképesség" programja tavaly számottevő kormányzati visszhang nélkül maradt.

Az IVSZ ugyan miniszteri felkérésre integrálta és elkészítette az IKT (infokommunikációs technológiai) szektor fejlesztési javaslatát 2004-ben, de az ajánlások töredéke került csak bele a 2005-ös költségvetési törvénybe. Közben a számok magukért beszélnek: 2003-ról 2004-re a magyar it-piac növekedése felére esett vissza. Az IKT-szektor 2004-ben az inflációt alig meghaladó növekedést produkált.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége új elnökségének tagjai: Kovács Zoltán (elnök), Csáki Zoltán (alelnök, budapesti kkv-osztály), Laufer Tamás (alelnök, hazai nagyvállalatok képviselete), Vinnai János (alelnök, vidéki kkv-osztály), és Vityi Péter (alelnök, multinacionális osztály) valamint Beck György, Keresztesi János, Kuthy Antal, Kürti Sándor, Szekfű Balázs, Szittya Tamás és Vahl Tamás elnökségi tagok.

Egyre több befektető érkezik az IKT-szektorba külföldről, ami biztató jel, ugyanakkor a piacfejlesztés eredményeit meg kell őrizni, és tovább kell erősíteni. A Sulinet Expressz sikerének nem lehet vége a program bezárásával. A kereskedelemfejlesztés eredményei nem láthatóak – sorolja az ágazatot érintő problémákat az IVSZ. A szövetség szakmai elképzelései eddig sajnos nem találtak utat az ország vezetőihez. A kormányzaton belül az informatikai ágazat képviselete elégtelen. Ezért a szakmai fellépés mellett sokkal erősebb lobbizást akar a szektor érdekében kifejteni a szervezet új elnöksége. Ennek érdekében az IVSZ javasolja, hogy a szakma és az érintett tárcák képviselői hozzák létre "IKT = versenyképesség" egyeztető fórumot, amely közös fejlesztési koncepció kialakítását és akcióterv kidolgozását célozná meg.

Kovács Zoltán újfent hangsúlyozta az IVSZ legfontosabb üzenetét: "Az informatika a versenyképesség kulcsa Magyarországon. Sok mindenben nem érhetjük utol az EU fejlettebb tagországait. Ebben az iparágban viszont megvan a szakmai háttér, tudásunk megfogható és egyre fejlődik. A 2007–2013-as időszakra készülő második Nemzeti Fejlesztési Terv önálló modernizációs és információs társadalom operatív programmal kell, hogy kiegészüljön, amellett, hogy minden további programnak is meg kell, hogy legyen az IKT-stratégiai eleme."

Az IVSZ elnöksége üdvözli a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által felsorolt hét stratégiai gazdaságfejlesztési prioritást, és örömmel látja, hogy azok mindegyike erősen összefügg az IVSZ által reprezentált IKT-szektorral és annak fejlődésével. Míg az első három helyen említett informatika és távközlés, biotechnológia és egészségipar, valamint az üzleti és logisztikai szolgáltató központok fejlesztése a szektor kulcsterületeit adja, addig a négy utóbbi prioritás – járműipar, turizmus, környezetipar, szórakoztatóipar – fejlesztésében is elsőrendű az informatika szerepe.

Azóta történt

Előzmények