Betiltották az ingyen kriptopénzes ID-projektet, perelnek

AI, ingyen kriptopénz, globális digitális igazolvány, Sam Altman – ez jellemzi a Worldcoint, amelyet a napokban a spanyolok is betiltottak. Ezért perel a Worldcoin.

Az OpenAI vezérigazgatójának, Sam Altmannak van egy igen ellentmondásos projektje, amelynek a neve Worldcoin. Erről sokszor hallottunk már, lényegében egy íriszszkennerrel gyűjtik az emberek biometrikus adatait, hogy az AI-korszakra készülve globális, digitális igazolvánnyal hitelesítsék az emberek személyazonosságát, idővel a kormányzatoknak is segítenének ebben, és akár a feltétel nélküli alapjövedelem kiosztásában. Az adatokért ingyen kriptopénzt adnak, sok helyen ezért népszerűek is – de a hatóságok sehol nem nézik jó szemmel, a legtöbb európai országban vizsgálat indult ellenük, több helyen be is tiltották a Worldcoint.

Így tett Spanyolország is a napokban. A helyi adatvédelmi hatóság elrendelte, hogy hagyjon fel a cég a személyes adatok gyűjtésével és a meglévő adatok használatával. Aggályosnak tartják az elégtelen információszolgáltatást, a kiskorúaktól való adatgyűjtést és a hozzájárulás visszavonásának lehetetlenségét.

Erre válaszul a Worldcoin (a mögötte álló Tools for Humanity) beperelte a spanyol adatvédelmi hatóságot. A cég szerint a hatóság megkerülte az EU-s törvényeket, pontatlan és félrevezető állításokat terjeszt az ő technológiájukról.

Eddig több mint 4 millió ember adta oda az íriszadatait 120 országban a Worldcoinnak.

Azóta történt

Előzmények