Ingyenes internet a fővárosban

Sokáig úgy tűnt, hogy a polgármester ígérete ellenére nem lesz semmi az erzsébetvárosi ingyennet projektből, ám hosszadalmas – évekig tartó – előkészítés után az önkormányzat végül novemberben mégis kiírta a közbeszerzési pályázatot. Az ügy ugyan ismét megrekedt, mivel – amint arról a Magyar Hírlap tegnap beszámolt – az egyik, a VII. kerületben is jelen lévő internetszolgáltató a pályázati kiírás hiányosságaira hivatkozva panasszal élt, a hivatal mégis hiszi, hogy hamarosan megkezdődhet a kerület 35 000 lakásának széles sávú hozzáféréssel való ellátása.

Példa nélküli

A történet 2002-ig nyúlik vissza. Az új polgármester, a szocialista Hunvald György akkor azt ígérte, hogy egy éven belül ingyenessé teszi a kerületben a széles sávú internetet, és ezzel biztosítja az infrastruktúrát ahhoz, hogy a helyiek elektronikusan intézhessék ügyeiket a polgármesteri hivatallal. (Az önkormányzat honlapja egyébként napok óta nem elérhető.) Az első elgondolás az volt, hogy a hivatal a saját maga által kiépített vezeték nélküli (WiMAX) hálózaton keresztül nyújtja majd a grátisz hozzáférést a polgárok számára. A hálózat építésének költségeit 80-90 millió forintra taksálták, míg az üzemeltetésre évi 40-50 milliót szántak. Ez azonban igen optimista kalkulációnak bizonyult: a később elkészített megvalósíthatósági tanulmány már 400 millió forintos hálózatépítési és éves szinten 50-100 milliós fenntartási költséggel számolt.

Mivel erre az önkormányzatnak pénze nem volt, a polgármester úgy döntött, hogy külső szolgáltatóra bízza az internetelérés biztosítását, akinek más előfizetőkhöz hasonlóan havonta fizeti majd a számlát. A közbeszerzési pályázatot – féléves késéssel – végül tavaly novemberben írták ki. A tenderre – mely a lakossági internetszolgáltatás mellett egy önkormányzati magánhálózat és 9 közterületi internetterminál létesítésére szól – három cég adott be pályázatot, az Euroweb, a Monor Telefon Társaság és a T-Online.

Valami hiányzik

Az ingyennet projekt számos kérdést fel. Nem világos például, hogy valóban jó-e a felhasználóknak, ha az önkormányzat megszünteti a piaci versenyt, és monopóliumot hoz létre. Kérdéses az is, hogy vajon a kerületben már jelen lévő, de a projekt miatt onnan kiszoruló – vagy legalábbis rengeteg ügyfelet elvesztő – internetszolgáltatók ölbe tett kézzel fogják-e majd nézni, hogy hálózatépítési beruházásaik egy csapásra ablakon kidobott pénzzé válnak. Ahogy ma még azt sem tudni, hogy a számítógéppel nem rendelkező háztartások hogyan tudják majd kihasználni a lehetőséget.

A pályázatot azonban még decemberben, a beadási határidő lejártát követően felfüggesztették, mivel a UPC panaszt nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Amint Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója lapunknak elmondta: véleményük szerint a kiírás több ponton is sérti a közbeszerzési törvényt, többek között azzal, hogy nem közli egyértelműen a határidő lejártának időpontját. Az internetszolgáltató azt is sérelmezi, hogy a tender szövegéből nem derül ki, hogy milyen – betárcsázós vagy széles sávú – hozzáférésre tart igényt az erzsébetvárosi önkormányzat, ennek hiányában pedig az sem világos, hogy egyáltalán kinek érdemes indulnia.

Az önkormányzat szerint a panaszok alaptalanok, hiszen egy kétfordulós eljárásról van szó, a mostani csupán az előminősítésnek megfelelő szakasz. Ennek lezárultával választják ki a jelölteket, és konkretizálják a pályázati kiírást – tudtuk meg a hivataltól. Azt azonban már jó ideje világossá tették, hogy széles sávú hozzáférést kívánnak kiépíteni – tehát a dial-up nem opció –, és nincs preferált technológiájuk, azaz az ADSL-től a kábelen át a mikrohullámig minden szóba jöhet. A kerületnél úgy tartják, hogy a UPC azért igyekszik megtorpedózni a tendert, mert nem felel meg a pályázati követelményeknek, leányvállalatával, a Monortellel ellentétben ugyanis nem rendelkezik ISO 9001 minőségirányítási tanúsítvánnyal.

A hivatal most azt reméli, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság két héten belül meghozza döntését – erre a héten megtartott meghallgatást követően harminc nap áll rendelkezésére –, majd folytatódhat a pályáztatás, és a jövő év közepére elindulhat a kerület lakossága számára közvetlenül ingyenes, de közvetve az adófizetők pénzéből finanszírozott internetszolgáltatás.

Azóta történt

Előzmények