Ingyenes internet Pécs belvárosában a hónap végétől

A hónap végétől működő ingyenes hotspot-hálózatról Pál Attilát, a projektet menedzselő kht. vezetőjét kérdeztük.

it.news: Mielőtt rátérnénk a pécsi ingyenes hotspotokra, mondjon néhány szót a társaságukról, mely ezt a tervet megvalósította.


Pál Attila
Pál Attila: Társaságunk, az eunet2000 Regionális Informatikai Kht. a városi önkormányzat (85,5%), a megyei önkormányzat (4,5%) és a Minor Rendszerház Zrt. (10%) közös tulajdona. Ez az arány valaha, a 2003-as alapítás idején kiegyensúlyozottabb volt, de időközben a városi önkormányzat tőkét emelt, így átrendeződtek a viszonyok. Az alapítók egyik célja az volt, hogy a közhasznú informatikát kivegyék az önkormányzati intézményből, s gazdasági társasági formában működtessék, mert ez a forma sokkal kedvezőbb, ha a fejlesztési pénzek megszerzését tekintjük. A társaság jelen formájában jelentős összegeket tud bevonni a város és a térség informatikai fejlesztésébe, s ezeket a folyamatokat egyúttal generáljuk és koordináljuk is. Ez utóbbi roppant fontos, mert a közhasznú szolgáltatások, mint a turisztikai célúak és egyebek, igen alacsony hatékonysággal működnek szétszórva, az úgynevezett „standalone” állapotban, sokkal eredményesebb egy integrált rendszer fenntartása. Példaként elég azt az egyszerű esetet említeni, amikor párhuzamos fejlesztéseket vagy alkalmazásokat használnak az egymástól elszigetelt résztvevők. Olcsóbb és hatékonyabb megosztani az információkat.

it.news: Jelen pillanatban melyek a kht. hangsúlyozott projektjei?

Pál Attila: Éppen most zárult le az e-önkormányzat projektünk, ez még igen friss információ. Egyelőre hét ügymenet érhető el a pécs.hu honlapjáról, de ez a szám rövidesen eléri a negyvenet, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag az összes, a városi önkormányzatot érintő ügyintézés elérhető lesz a neten. Egyetlen hiányossága van még, mégpedig az, hogy a jelen állapotban nem lehet elektronikusan végigkövetni az ügymenetet, tehát hogy a beadványunk épp melyik fázisban van. Ez az EU direktívái szerinti negyedik e-ügyintézési fokozat, melyet még nem kínál a rendszerünk, de nemsokára ez is el fog készülni. A másik nagy projektünk egy köztulajdonban lévő megyei szélessávú rendszer kiépítése lesz, mely szintén egy EU-direktíva ösztönzésére jön majd létre, de ez akkora munka, hogy jelenleg még csak a tervezés szakaszában járunk. Ennek megteremtése kulcsfontosságú, mert csak az ilyen, köztulajdonban lévő, mindkét oldalról nyitott hálózatoktól várható igazából a távközlési piac liberalizációja. [Erről a Magyarországon páratlan s az Európai Unióban is csak leginkább távlati elképzelésként élő rendszerről hamarosan részletesen is be fogunk számolni. – a szerk.]

it.news: Ezek valóban fontos közhasznú célok, épp ezért érdekes, hogy ilyen nagy volumenű beruházások mellett miért volt fontos a városi ingyenes hotspotok létrehozása?

Pál Attila: Egyrészt nem szabad elfeledni azt, hogy Pécs 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz, tehát nagy létszámban érkeznek majd ide turisták, akik igénylik az ilyen szolgáltatást. A másik cél magának a kht.-nak az alapelveiből fakad, melyek szerint a társaság célja az információs társadalom megteremtése, kiteljesítése, fejlesztése. Úgy gondoljuk, hogy 2007-ben a drótnélküli internetezés már olyan szolgáltatás, melyet – erőink szerint – a lehető legtöbb emberhez el szeretnénk juttatni.

it.news: Ki finanszírozta az ingyenes hotspotok kiépítését, ki fogja üzemeltetni és milyen módon?

Pál Attila: Maga a kiépítés teljes egészében önkormányzati forrásokból történt. A rendszer szolgáltatója a kht. lesz, de az üzemeltetést természetesen alvállalkozóval fogjuk megoldani.

it.news: Milyen készültéségi fokozatban van ma a rendszer?

Pál Attila: A hotspotokat kiépítettük, az eszközök rendelkezésre állnak, jelenleg a tesztüzemelés folyik, tehát már most is elérhető az internet, ám most még elég lassú és az eredeti tervekhez képest még nem is teljes körű. A végleges állapotban 17 önkormányzati ingatlant érint a fejlesztés, tehát oda helyeztünk el antennákat, de emellett gyakorlatilag a teljes pécsi belvárost lefedtük vagy le fogjuk fedni a köztereken elhelyezett eszközökkel – mindezt természetesen a felhasználók számára ingyenesen, hiszen közhasznú társaság vagyunk. De a rendszert fenn is kell tartanunk, ezért szervezünk előfizetőket is, akik ugyan fizikailag nem ezen a hálózaton netezhetnek, de ennek a projektnek a keretében, s ez bevételt jelent, melyet a hálózat fenntartására fordítunk. Emellett hirdetésekre is számítunk, s ha minden jól megy, nem csak a nullszaldót érjük el, hanem csekélyke profit is létrejöhet, mely nélkülözhetetlen lesz a fejlesztésekhez.

it.news: Könnyű volt megegyezni az ingatlantulajdonosokkal az antennák kihelyezéséről?

Pál Attila: Itt kétfajta helyzet állt elő. Egyrészt a belvárosban rengeteg az önkormányzati vagy azzal szorosan együttműködő intézmény, akik részesülnek a városi szupergyors belső hálózat „áldásaiból”, s velük úgy kötöttünk szerződést annak idején, hogy nem gördítenek akadályt a hotspotok elhelyezése elé. A magánszemélyek – étteremtulajdonosok stb. – esetében már sokkal bonyolultabb a helyzet, itt még mindig folynak az egyeztetések. A legtöbb problémát a tájékozatlanság okozza, hiszen előfordult olyan, hogy egy egyórás tárgyalás végén megkérdezte a partner: És akkor itt majd lehet ingyen internetezni? Csak előveszi a laptopot, és kész? Akkor rendben! Mindez nyilván abból fakad, hogy nálunk a wifi még inkább valami woodoo varázsigének hangzik, nem ismerik. A másik nagy gondunk ezzel kapcsolatban, hogy – különösen a tubesi radar miatt létrejött, mondjuk így, felfokozott hangulatban – az emberek félnek a sugárzástól, s hiába mondjuk, hogy egy ilyen készülék kevesebb ilyet bocsát ki, mint a rádiótelefonjuk, a beidegződés erősebb. De meg fogunk birkózni ezekkel a gondokkal, s nemsokára mindenki számára elérhető lesz a pécsi hotspot-hálózat.

Azóta történt

Előzmények