Finisben az esztergomi e-önkormányzati projekt

Az Albacomp Zrt. építi ki Esztergom elektronikus önkormányzati rendszerét. A projekt részeként a város hat pontján elektronikus terminálokon keresztül teszi elérhetővé az önkormányzati szolgáltatásokat és a várossal kapcsolatos hasznos információkat, továbbá ingyenes vezeték nélküli hozzáférési pontot épít ki a Széchenyi téren. A jelenleg folyó beruházás a tervek szerint 2006 év végén fejeződik be, így 2007-ben a járókelők és turisták már használhatják az új szolgáltatásokat nyújtó e-InfoPontokat.

Az Albacomp az „E-sztergom, az elektronikus szolgáltató önkormányzat programja” közbeszerzési eljárás nyerteseként ez év elején kezdte meg az önkormányzati munkát támogató elektronikus önkormányzati rendszer, a hat e-InfoPont és a vezeték nélküli internet kiépítését. A Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjának (GVOP) 280 millió forintos támogatásával megvalósuló, összesen 320 millió forint értékű projektben hat e-InfoPont kezdi meg a működését 2006-os év végén Esztergom forgalmasabb pontjain. A város lakói és az odalátogató turisták a terminálok segítségével hasznos információkhoz juthatnak hozzá, mintegy húszféle önkormányzati szolgáltatást, valamint az internet nyújtotta számos más lehetőséget (például fórum, hirdetési felület, látnivalók, menetrend, vendéglátás, képeslapküldés, virtuális séta Esztergomban, segélyhívás) vehetnek igénybe.

Az Albacomp a projekt keretében az e-pontok teljes informatikai rendszerét, így többek között a hálózatot, a széles sávú internetkapcsolatot és az elektronikus kültéri terminálokat építi ki. A székesfehérvári vállalat biztosítja az üzemeltetési és szervizszolgáltatásokat is a rendszer üzembeállítása után. A város központjában található Széchenyi téren ugyancsak ők építik ki a hotspotot.

E beruházásokkal párhuzamosan megújul Esztergom város honlapja is. Az önkormányzat számára az Albacomp új portált állít üzembe, interaktív szolgáltatásokkal bővítve a meglévő honlapot. Az elektronikus önkormányzati rendszer és az új portál összekapcsolásával új, interneten elérhető szolgáltatások is kialakításra kerülnek, amelyek a lakossági ügyintézés gyorsítását és kényelmesebbé tételét szolgálják.

Az Albacompnak ez korántsem az első ilyen projektje: az idén Esztergom mellett Hódmezővásárhelyen, Szolnokon, Kecskeméten, Homokháton, Pécsett és Zuglóban végezte EU-forrásból támogatott e-önkormányzati projektek megvalósítását. Emellett ez év nyarán a vállalat egymás után két kistérségben – Szentesen és Hortobágyon – nyert el a széles sávú elektronikus műsorleosztó és adatkommunikációs hálózat szolgáltatásának jogát nyílt közbeszerzési pályázaton.

Azóta történt

Előzmények