Innovációról és tudásexportról az Internethajón

Tegnap hajóra szálltak a hazai informatika reprezentásai, hogy idilli környzetben vessenek egy pillantást a szakterület aktuális tennivalóira. Több szekcióban is megfogalmazódott, hogy az IKT területe lehet az elkövetkező évek húzó iparága hazánkban, de…

A „Magyar innováció és tudásexport” kerekasztalánál Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke előadásában rámutatott arra, hogy Magyarországon a közvetlen támogatásokat nem feltétlen a vállalkozásoknak kellene odaadni, ugyanis ma még nincsenek felkészülve a hatékony innovációra. A tekintélyes cégvezető inkább a műszaki felsőoktatásba fektetné ezeket a forrásokat, növelve a jól képzett műszaki szakemberek számát. Bojár arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi években összességében 30 százalékkal csökkent a műszaki végzettségűek száma, míg a humán szakterületeken közel 40 százalékkal több diplomás került a munkaerőpiacra – ez a folyamat tovább nem tartható. A Graphisoft példája a legjobb bizonyíték a kritikus szavakra, a cég Romániában találta meg azt a fejlesztői hátteret, amit eredetileg itthon, később pedig Indiában próbált meg kialakítani.

Paál Péter IBM-vezérigazgató egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy vállalata például azért sem tudná Magyarországra hozni a processzorok fejlesztési munkáit, mert egyszerűen nincs a hazai munkaerőpiacon kétezer olyan mérnök, akik alkalmasak lennének ilyen tevékenységre, míg egy regionális szolgáltatásközponthoz rendelkezésre állnak a képzett munkavállalók. A résztvevők összességében komoly kritikával illették a mindenkori kormányt, mely eddig nem mutatott fel megfelelő stratégiát a kutatás-fejlesztés területén, sőt a korábbi kiváló felsőoktatási ágazatok – mint a mérnök és matematikusképzés is – messze elmaradnak a kívánatostól, és folyamatosan romló tendenciát mutatnak.

Azóta történt

Előzmények

  • IBM: nekünk India kell

    Az olcsó és képzett munkaerő tovább hengerel – az IBM 6 milliárd dolláros befektetést tervez az országban.

  • Megabitek és IP TV a vízen

    A Duna közepén is folyamatos internetkapcsolatot és digitális televíziót nyújt a TVnet az Internethajó fedélzetén.

  • Internethajó, lágyan ring a Dunán

    Múltértékelő és jövőlatolgató céllal melegíti a motorokat az idén is rangos előadókat felvonultató Internethajó.