Innovációs kuponok segítik a vállalkozásokat Írországban


Az ír kormány még márciusban jelentette be egy tízmillió euró értékű innovációs kuponrendszer bevezetését az ország kis- és közepes méretű vállalkozásai számára. Az elsőként Hollandiában alkalmazott innovációs kuponokat a kisvállalkozások fizetőeszközként használhatják technológiai intézetek, egyetemek és más kutatóintézetek irányába azok innovációs szolgáltatásaiért – ismertette a CORDIS News uniós hírforrás nyomán az InfoPark Zrt. hírlevele, a Koine.

A programban való részvételre jogosult vállalkozások egyenként 5000 font értékű kupont kapnak, melyekkel többek között üzleti modellek kifejlesztéséért, szolgáltató és vevőszolgálati feladatkörök ellátásáért, szolgáltatásfejlesztésért és innovációmenedzsment-képzésért fizethetnek harmadik feleknek. Az értékpapírokat tudományos, technológiai és innovációs tudástranszfer projektekben való részvételhez is föl lehet majd használni. A program honlapjának tanúsága szerint 19 kutatóintézet jelezte részvételi szándékát a programban, s az első jelentkezési kör már le is zárult.

Micheál Martin vállalkozásügyi, kereskedelmi és munkaügyi miniszter a kuponrendszer bevezetésével egy időben bejelentette egy új, az ipari szereplők által vezetett kompetenciaközpont-hálózat felállítását. A központok működésük első fázisában a nagyvállalatok és a jelentős méretű kutató-fejlesztő bázisok, illetve kutatói munkaerő együttműködését fogják ösztönözni új technológiák létrehozása céljából. A programgazdák reményei szerint ezekhez a központokhoz később kisvállalkozások is csatlakozhatnak majd.

Azóta történt

Előzmények