Intel: jöhet a 22 nanométer!

Paul Otellini a 22 nanométeres waferrel
Paul Otellini a chipet tartalmazó waferrel

Az Intel a kedden kezdődött Intel Developer Forum (IDF) technológiai show-n bemutatta a világ első, 22 nanométeres csíkszélességgel gyártott működő chipjét, egy logikát és SRAM memóriát egyaránt tartalmazó áramkört. A több mint 2,9 milliárd tranzisztorból álló lapka 364 millió bitnyi (körülbelül 43,4 megabájtnyi) SRAM memóriacellát tartalmaz, melyek mérete 0,092 µm2 – ez rekordnak számít az iparágban.

A chipgyártók jó ideje versenyeznek egymással a félvezetők miniatürizálásában, melynek a gyártás csíkszélessége – hagyományosan az adott technológiával előállított memóriacellák közti távolság fele – az elsődleges mutatója. Azt, hogy készen állnak egy kisebb csíkszélesség bevezetésére, a cégek a komplexebb lapkák egyik alapelemének tekinthető – egyebek mellett a mikroprocesszorok gyorsítótáraként használt, hattranzisztoros cellákból álló – SRAM memóriák prototípusának bemutatásával demonstrálják.

A miniatürizálási versenyt a vállalat egyik alapítója, Gordon Moore által 44 évvel ezelőtt megfogalmazott agresszív fejlődési iramhoz ragaszkodva hagyományosan az Intel vezeti. Bár 22 nanométeres SRAM-cellát az IBM és a partnerei – az AMD, a Freescale, az STMicroelectronics, a Toshiba és az albanyi College of Nanoscale Science and Engineering (CNSE) – alkotta szövetség gyártott először, erre épülő működő chipet e fejlesztői konzorcium a mai napig nem mutatott be.

Az Intel közleménye szerint az új eljárás kulcselemei a cég által először 45 nanométeren bevezetett magas k állandójú (high k) dielektrikumból készült kapuoxid és fém kapuelektróda újabb, harmadik generációja, a feszített szilícium technológia továbbfejlesztése és a 193 nanométer hullámhosszú fényt használó immerzív litográfia. E technológia bevezetése a sorozatgyártásban 2011-ben esedékes.


Így készül a 32 nanométeres Westmere

A vállalat egyben bejelentette, hogy az ún. tikk-takk stratégiájának megfelelően – amely szerint minden páros évben egy új processzorarchitektúrával, minden páratlan évben pedig ennek kisebb csíkszélességgel gyártott változatával áll elő – megkezdte a Nehalem kódnevű architektúra 32 nanométeres zsugorításának, a Westmere-nek gyártását. Erre épül a cég első CPU-GPU megoldása, a várhatóan még a negyedik negyedévben piacra kerülő Clarkdale kódnevű chip, amelybe egy kétmagos Westmere mellé egy külön szilíciumlapkán lévő grafikus magot is tokoznak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények