Az Intel köszöni, jól van

Stacy J. Smith
Stacy Smith

Tegnap, a tőzsde zárása utáni kereskedésben közel 5 százalékkal emelkedett az Intel részvényárfolyama – így reagált a piac arra, a chipgyártó harmadik negyedéves számaiból is kiolvasható üzenetre, hogy a PC-ipar a válság okozta trauma után elindult a regenerálódás útján. Igaz, egyelőre inkább csak a fogyasztói szegmensben élénkül a kereslet, de ez is elég volt ahhoz, hogy a vállalat pénzügyi mutatói a Wall Street pesszimistább várakozásait meghazudtolva látványosan javuljanak.

A szeptember 26-ával zárult három hónapban az Intel árbevétele 9,4 milliárd dollár volt. Ez ugyan 8 százalékkal még mindig kevesebb az egy évvel korábbi adatnál, de – emelte ki a cég – éves összehasonlításban a gyengülés az első és második negyedévben jóval látványosabb, 26, illetve 15 százalék volt. Bizakodásra ad okot az is, hogy a szekvenciális forgalomnövekedés 17 százalékos volt, ilyen ütemű bővülést a másodikról a harmadik negyedévre több mint 30 éve nem regisztrált a vállalat. A nettó nyereség az egy évvel ezelőtti 2 milliárd után most 1,9 milliárd dolláron állapodott meg.

Stacy Smith pénzügyi vezérigazgató a New York Times-nak elmondta, hogy az Intel termékei iránti kereslet növekedése a fejlődő gazdaságokban volt a leglátványosabb, de az Egyesült Államok és Európa piacán is mutatkoznak a javulás jelei. A PC-piac határozottan erősödik, igaz, nem annyira a vállalatoknak, mint inkább a magánfelhasználóknak köszönhetően – tette hozzá. A negyedévben a bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – a megelőző három hónap 51 százalékáról 57,6 százalékra emelkedett.

Az Intel a riválisainál és a PC-gyártók többségénél már korábban is optimistábban látta az iparág helyzetét. A vállalat az első félév végén túlteljesítette mind saját, mind a piac várakozásait, augusztusban pedig a mikroprocesszorai iránti reméltnél erősebb keresletre hivatkozva 500 millió dollárral, 9 milliárd dollárra emelte harmadik negyedéves árbevétel-prognózisát. Néhány elemző rámutat, hogy a harmadik trimeszter számait javíthatta, hogy a PC-gyártók készülnek a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows 7-nek az október 22-i premierjére, és ezért a megszokottnál előbb adták le az év végi megrendeléseiket.

A negyedik negyedévre a chipgyártó 10,1 milliárd plusz-mínusz 400 millió dollár árbevételt és 62 százalékos bruttó eredményhányadot vár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

  • Atommal okosítaná a tévéket az Intel

    Új processzort mutatott be a vállalat, amely most Flash platformon képzeli el az otthoni szórakoztatás megreformálását.

  • Intel: jöhet a 22 nanométer!

    A vállalat megkezdte a 32 nanométeres chipek sorozatgyártását, és jól halad a következő miniatürizálási lépcső bevezetésével is. Működő mintát demóztak az IDF-en.

  • Kiteregették az Intel szennyesét

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az amerikai chipgyártót elmarasztaló májusi határozatának szövegét. A vaskos anyag nem fukarkodik a terhelő bizonyítékok idézésével.