Vége az Intel diadalmenetének

Az idei első negyedévben véget ért az Intel diadalmenete a mikroprocesszorok piaci részesedéséért vívott csatában – derül ki az iSuppli friss jelentéséből. Mint arról áprilisban beszámoltunk, a világ legnagyobb chipgyártójaként számon tartott Intel tavaly az összes negyedévben növelte tudta részesedését e termékkörben: a decemberrel lezárult trimeszterben a vállalat árbevétel alapján 81,8 százalékos piacrészt mondhatott magáénak, amely 3,4 százalékponttal több, mint egy évvel korábban. A nagy rivális Advanced Micro Devices (AMD) ugyanakkor a tavalyi negyedik negyedévben a mikroprocesszorok forgalmából csupán 10,6 százalékos részesedést tudott kihasítani magának, 3,5 százalékponttal kevesebbet, mint a megelőző esztendőben. A 2008-as év egészét tekintve a teljes CPU-piacon árbevétel alapján az Intel 80,5 százalékos, az AMD 12 százalékos részesedést szerzett, a fennmaradó 7,5 százalékon pedig a kisebb gyártók osztoztak.

Az iSuppli mai számai azonban más képet festenek: az Intel részesedése ugyanis 81,8 százalékról 79,1 százalékra csökkent, az AMD viszont 10,6 százalékról 12,8 százalékra tudott erősíteni az első negyedévben. (Meg kell jegyezni viszont, hogy az adatok  nem teljesen egyeznek a korábban publikált számokkal, ugyanis most az Intelnek 81,8% helyett 81,6%-ot, míg az AMD-nek 10,6% helyett 10,5%-ot jegyzett be a piackutató a tavalyi utolsó negyedévre.)

„Miután az AMD 2008-ban folyamatosan három negyedévben is piacot vesztett az Intellel szemben, az idei első negyedévben sikerült megfordítania a trendet” – mondta Matthew Wilkins, az iSuppli elemzője. „Az AMD annak köszönheti térnyerését a mikroprocesszorok piacán, hogy chipportfóliójának minden területén, de különösen a notebooktermékek szegmenségben tudta növelni teljesítményét. Szép mutatvány volt, különösen a PC- és szerverpiac gyengélkedésének tükrében: a mikroprocesszorok piaca ugyanis 20,6 százalékos zuhanással 6,9 milliárd amerikai dollárra esett vissza, szemben a tavalyi év ugyanezen időszakában mért 8,6 milliárd dolláros adatokkal” – fűzte hozzá.

Fontos kiemelni, hogy az iSuppli statisztikája a teljes mikroprocesszor-piacra vonatkozik, nemcsak az x86-os (vagy PC-kompatibilis) chipekre, hanem a RISC- és egyéb architektúrákra is.

Azóta történt

Előzmények