Processzorpiac: az Intelé volt a második negyedév

Az idei második negyedévben egészségesen nőtt az x86-os processzorok piaca. A statisztikát a múlt héten publikáló Mercury Research szerint jó ideje ez volt az első olyan trimeszter, amelynek forgalmi adataiban a valós kereslet tükröződött (mert a korábban felhalmozódott készletek végre elfogytak). „Mindez azt jelzi, hogy a PC-processzorok (és tulajdonképpen a PC-k) piaca gyakorlatilag visszatért a válság előtti szintre” – magyarázta Dean McCarron elemző.

A piackutató adatai szerint az x86-os chipek eladott darabszáma a második negyedévben 13,8 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest, miközben 2,9 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Szekvenciálisan a noteszgépekbe szánt CPU-k forgalma nőtt a legerősebben.

A negyedév nyertese egyértelműen az Intel volt, amely az előző három hónap 78,2 százalékáról 80,5 százalékra javította részesedését. Az Advanced Micro Devices (AMD) piacrésze 20,9 százalékról 18,7 százalékra csökkent, míg a VIA Technologiesé 0,8 százalékról 0,9 százalékra nőtt. 2008 második negyedévében a három gyártó részesedése 80, 18,8, illetőleg 1,3 százalék volt.

A Mercury Research gyorsjelentésében kizárólag az x86-os mikroprocesszorok szerepelnek, a RISC- és egyéb architektúrák nem.

Azóta történt

  • Intel-ügy: hibázott az Európai Bizottság

    Nem készült jegyzőkönyv egy, a vállalat számára „potenciálisan” kedvező tanúvallomásról. Az eljárási hiba ténye nem változtat a határozaton, de a fellebbezés során felhasználható lesz.

  • Működésképtelenné váltak az Intel SSD-i

    A jelek szerint szoftverhiba áll a cég két termékének működésképtelenné válása mögött. A firmware frissítése segített.

  • Javított az Intel, rontott az AMD

    Ismét 80 százalék felett a legnagyobb chipgyártó piaci részesedése. A második negyedévben szerény növekedés volt tapasztalható a PC-piacon.

  • Kezd magára találni az AMD

    A chipgyártó fő tevékenysége a harmadik negyedévben nyereséges volt. A vállalat enyhe forgalomnövekedést vár az év végén.

Előzmények

  • Ünnepel az AMD

    A mostanában hullámvölgyben járó vállalat az elmúlt 27 évben félmilliárd PC-kompatibilis mikroprocesszort adott el.

  • Képtelen a veszteségtől szabadulni az AMD

    Egyedül a grafikus processzorokat tervező üzletág teljesítménye adhat okot bizakodásra. Rendkívül alacsony a nyereséghányad.

  • A bírság miatt mínuszban az Intel

    Az átmeneti veszteség várható volt, a kereslet ébredését jelző erős, a prognózisokat felülmúló teljesítmény nem.

  • Sosem készül el a Sun csodaprocesszora

    Az utolsó stádiumban leállították a Rock fejlesztését. A chip technikai megoldásaiban éveket ver a riválisokra, csak éppen rettenetesen gyengén muzsikál.