IP-kamerák figyelik a MÁV rézkábeleit

A vasutaknál is tapasztalható, megnövekedett számú kábellopások nem csak jelentős károkat okoznak, hanem az utasok biztonságát is veszélyeztethetik. A kábellopások megakadályozása ezért emberéleteket menthet, s emellett akár a milliárdos nagyságrendű veszteségektől is megóvhatja a vasúttársaságot – nyilatkozta sajtóközleményében az új biztonsági rendszer kameráit gyártó Intellio Kft. ügyvezető igazgatója, Kópházi János.

A MÁV új rendszerében a  megapixeles felbontású IP-kamerák különlegessége, hogy képesek megkülönböztetni a megfigyelt területen mozgó embereket az állatoktól,  illetve az egyéb mozgásban lévő tárgyaktól, növényektől, így a biztonsági cégeknek csak akkor kell a riasztásokra reagálniuk, ha valóban emberek közelítették meg a rézkábeleket.

Az éjjeli megfigyelés érdekében minden kamera nagy teljesítményű IR reflektorokkal van felszerelve, így a WLAN hálózaton keresztül kommunikáló eszközök akár 40–70 méteres távolságba is képesek ellátni. Mivel a kérdéses helyszínek a monitorozó központtól távol helyezkednek el, ezért a folyamatos megfigyeléshez szükséges adatok átvitele UMTS segítségével történik.

Azóta történt

Előzmények