Ipar 4.0 fejlesztés kkv-knak mintagyárak bevonásával

Az Ipar 4.0 Mintagyár projekt értékes fejlesztési lehetőséghez juttathatja a termelő kis- és középvállalkozásokat az ipari digitálizáció és automatizáció terén.

A 2017. június 13-ával hatályba lépett támogatási szerződés alapján a GINOP-1.1.3-16-2017-00001 kódszámú kiemelt projektet az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért konzorciuma valósítja meg a közigazgatás és a versenyszféra együttműködésében. A cél a szemléletformálás, a demonstráció és a fejlesztés. Mindehhez az IFKA iparfejlesztési, az IVSZ pedig a digitális gazdasággal kapcsolatos tapasztalataival járul hozzá. A 2,35 milliárd forint keretösszegű projektben a részt vevő feldolgozóipari kkv-k térítésmentesen szerezhetnek Ipar 4.0 minősítést, és kaphatnak vállalatra szabott fejlesztési tervet.

A kiemelt projekt Magyarország újraiparosítási programjának része. A program a „Modern Gyárak Éjszakája” eseménnyel indul 2017 őszén, ahol az érdeklődők betekinthetnek a korszerű gyártás mindennapjaiba. A projekt ekkor induló honlapja a legátfogóbb magyar nyelvű információforrás lesz Ipar 4.0 gyártási témában, ahol az érdeklődő kkv önértékelési kérdőív kitöltésével saját maga rövid idő alatt fel is mérheti Ipar 4.0 érettségét: hol tart, és melyek a fejlesztés lehetséges következő irányai.

A programra jogosult kkv-k hat Ipar 4.0 Mintagyárban és egy Ipar 4.0 Technológiai Központban megismerik azokat a máshol már bevált jó gyakorlatokat, amelyek számukra is hasznosak lehetnek: a demonstrációkon tekintik meg az Ipar 4.0 alapú termelési rendszereket és technológiákat, valós termelő környezetben, jól érthető és megvalósítható példákon keresztül tanulmányozva azokat. Tudásátadás keretében ismerik meg az Ipar 4.0 termelésszervezési és vállalatvezetési elveit, valamint a kapcsolódó üzleti és technológiai megoldások gyakorlati alkalmazását és azok előnyeit. Mindezeken túl a szélesebb közönséggel az Ipar 4.0 mibenlétét mobil demonstrációs jármű segít megértetni, amely két éven keresztül visz testközelbe demonstrációs eszközöket, országszerte számos ipari parkot és több ipari kiállítást felkeresve.

A kkv-k a demonstrációkat és tudástranszfert követően minősítést, és saját projektelképzeléseikre épülő, vállalatra szabott Ipar 4.0 fejlesztési tervet kaphatnak.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. december 15.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények