Marad az adathordozókra kivetett jogdíj

Az Európai Bizottság (EB) tegnap azt közölte, hogy elhalasztotta a döntést az üres adathordozók és másolásra alkalmas eszközök árába beépített szerzői jogdíj intézményének megreformálásáról. „A Bizottság szerint komolyabb megfontolást igényel ez a komplex ügy” – idézi a Reuters Pia Ahrenkilde Hansen szóvivő indoklását. Hansen szerint a döntést nem befolyásolta a francia miniszterelnök, Dominique de Villepin levele, amelyben a jogdíj eltörlése ellen érvel.

Amint az ismert, Európa legtöbb országában az üres adathordozók és másolásra alkalmas berendezések árába épített jogdíj szolgál a jogtulajdonosoknak a szabadon készíthető magáncélú másolatok utáni ellentételezésére. Csupán öt európai államban nincs ilyenfajta kompenzáció: Írországban, az Egyesült Királyságban és Máltán azért, mert ott – a time-shifting, azaz a tévéműsorokról későbbi megtekintés céljából készített felvételek kivételével – nem engedélyezett a magáncélú másolás, Cipruson és Luxemburgban pedig egyszerűen nem vezették be ezt a fajta átalánydíjat.

A rendszer azonban – és ezt többnyire szinte minden érintett elismeri – reformra szorul. Az EB az idén nyilvános konzultációra hívta a tagállamokat a szerzői jogdíj intézményének felülvizsgálatára, tavasszal pedig öt potens IT- és médiatömörülés gründolt egy lobbiszervezetet Szerzői Jogdíjak Reformszövetsége (CLRA) néven ugyanebből a célból. A cél az lenne, hogy hozzáigazítsák a kompenzációs szisztémát a digitális kor – és a 2001-es, szerzői és kapcsolódó jogokat érintő jogharmonizációs EU-direktíva – követelményeihez.

A reformról szóló ajánlást Charlie McCreevy belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosnak kellet volna az EB elé terjesztenie. Ez többek között lehetőséget biztosítana a tagországok kormányai számára a rendszer megszüntetésére. Ám – a Reuters beszámolója szerint – José Manuel Barroso EB-vezér a Villepin-levél hatására elvetette a tervezetet. Villepin érvelése szerint a kompenzáció korántsem elhanyagolható bevételforrás a művészek számára, ezért fontos fenntartani. A francia miniszterelnök legalábbis kiterjedt konzultációt tart szükségesnek a reformhoz.

Azóta történt

Előzmények