Ismét mínuszban az AMD

A flashmemória-piacon kialakult árverseny végett vetett az Advanced Micro Devices egy éve tartó sikerszériájának, a sunnyvale-i chipgyártó veszteséggel zárta a negyedik negyedévet. A vállalat árbevétele – a hónap elején lejjebb szállított prognózisnak megfelelően – 1,26 milliárd dollár volt, a mérleg azonban az egy évvel ezelőtti 43,2 millió dolláros profit után 30 millió dolláros mínuszba fordult.

A chipgyártó forgalmának közel felét adó flashmemória-biznisz 62 millió dollárral kevesebbet hozott a negyedik negyedév során, mint tavaly ilyenkor. Az üzletág 39 millió dolláros üzemi veszteségéhez ráadásul egy 49 millió dolláros adósságtörlesztési tétel is társult. Eközben a mikroprocesszor-divízió 581 millió dollárról 730 millió dollárra növelte forgalmát.

„Rettenetes negyedévünk volt, agresszív árakkal a flashpiacon” – mondta nyersen az eredményeket kommentálva Hector Ruiz elnök-vezérigazgató. Elemzők szerint az AMD jobban járna, ha eladná vagy leválasztaná a memória-üzletágat – ennek lehetőséget Ruiz nem zárta ki. Mint kiderült, a negyedév során a vállalat egyik új memórialapkáját újra kellett tervezni, ami késleltette a termék bevezetését.

A tavalyi év egészét rekordnak számító 5 milliárd dolláros árbevétellel zárta az AMD, profitja pedig 91 millió dollárra rúgott. Mindez jelentős fejlődés az egy évvel korábbi 3,52 milliárdos forgalommal és 274 milliós veszteséggel összehasonlítva.

Az első negyedévre a mostani árbevétellel megegyező vagy annál valamivel alacsonyabb árbevételt vár a cég.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények