Jöhetnek az egységes mobiltöltők

Jóváhagyta az univerzális telefontöltők technológiai koncepcióját az ENSZ mellett működő Nemzetközi Telekommunikációs Unió (International Telecommunication Union, ITU) szabványosítási szerve, az ITU-T, így a fejlett adatátvitelre alkalmas készülékek telepeinek feltöltésére gyártott egységes alkatrészek a jövő évtől megjelenhetnek Európában. „Jelentős lépést tettünk annak érdekében, hogy csökkentsük a töltögetés okozta környezeti károkat” – kommentálta a hírt Malcolm Johnson, a szervezet szabványosítási hivatalának vezetője.

A gyártók és operátorok világszövetsége, a Group Special Mobile Association (GSMA) 17 legfontosabb tagja (köztük például a Nokia, az LG, a Samsung, a Sony Ericsson, az AT&T) idén februárban jelentette be, hogy elindítanak egy kezdeményezést, melynek célja, hogy 2012-re egységes, az Open Mobile Terminal Platform (OMTP) által szabványnak választott micro USB rendszerű telefontöltőt lehessen minden készüléknél használni. A megállapodást az Európai Bizottság részéről Guenter Verheugen, a vállalkozásokért és az iparért felelős biztos harangozta be június 29-én, egyúttal megjegyezte: Európában már a jövő évtől megkezdik az új, egységes töltő fogadására képes telefonok forgalmazását.

A GSMA szerint minden évben legalább 51 ezer tonnányi felesleges mobiltöltőt termelünk ki, mivel ezek az alkatrészek készülékfüggőek: amikor egy új telefont vásárolunk, szinte minden esetben ki kell cserélnünk a töltőt is, illetve – ha kérjük, ha nem –, új töltőt kapunk csomagban a mobil mellé. Az EB a mobilok folyamatos cserélődése, megújítása okán úgy számol, három-négy éven belül minden telefonhoz már az univerzális töltőt fogjuk használni.

Azóta történt

Előzmények