Minden Windows veszélyben van a Java hibái miatt

A magyar sajtóban az első hup.hu után a BuheraBlog hívta fel a figyelmet azokra a bejelentésekre, melyeket például a Google biztonsági szakértői tettek közzé, s melyekben olyan, a Javát érintő biztonsági hibákat sorolnak fel, melyek nem egyszerű bugok, hanem – buherator véleménye szerint – olyan tervezési hibák, amelyek alapvetően rendíthetik meg a Javába vetett bizalmat. A réseket felfedezők igen keményen fogalmaznak: szerintük ezek az utolsó szögek a Java-appletek már rég készülő koporsójába.

A legnagyobb gond a fejlesztők munkáját megkönnyítő Java Web Startot érinti, ahol a megadott parancsok ellenőrzésének hiánya miatt a rosszindulatú programozók olyan futtatásokat indíthatnak el, amilyeneket csak akarnak (a leggyakoribb eset az, ha hamis, fertőző oldalakra irányítják a felhasználókat, de valójában más kártékony kódokat is le lehet futtatni).

A problémákat a Java letiltása a böngészőkben, illetve a Windowsról való teljes eltávolítása orvosolhatja, ám nem minden esetben.

A hírek szerint a Sun új tulajdonosa, az Oracle egyelőre elutasítóan reagált a figyelmeztetésekre, mivel nem látják olyan súlyosnak a sebezhetőséget, hogy azonnali javításokat adjanak ki.

Azóta történt

Előzmények