Lábadozik az AMD

Hector Ruiz
Hector Ruiz

Kellemes meglepetést okozott a befektetőknek a piacot nagyjából egy éve katasztrofális pénzügyi teljesítménnyel sokkoló Advanced Micro Devices (AMD), amikor tegnap a vártnál magasabb árbevételt és kevesebb veszteséget jelentett a harmadik negyedévre. A világ második legnagyobb processzorgyártója a második trimeszterhez képest 43 százalékkal növelte notebookokhoz gyártott chipjeinek forgalmát, és általában is egészségesnek látja a PC-kereslet alakulását. A számait két nappal korábban publikáló Intel ugyancsak kedvezőnek látja a piaci környezetet. Az AMD rekordmennyiségű processzort szállított le a negyedév során, és úgy látja, hogy sikerült piaci részesedést lopnia riválisától.

„Szorgalmasan dolgozunk azon, hogy a céget ismét nyereségessé tegyük, amilyen gyorsan csak lehet” – mondta a jelentés közzétételekor Hector Ruiz vezérigazgató. A vállalat a harmadik negyedévben 1,63 milliárd dollár árbevételt és 396 millió dollár nettó veszteséget könyvelt el. És bár egy évvel korábban még pozitív volt a mérleg – a profit akkor 136 millió dollár volt –, az idei második negyedév 600 milliós mínuszát tekintve szemmel látható a fejlődés. A bruttó haszonrés az elmúlt három hónapban 33-ról 41 százalékra nőtt.

A vállalat eredményét az árverseny és a termékkínálat gyengébb versenyképessége mellett az ATI-akvizíció és a kapacitásnövelést célzó megaberuházások is visszahúzzák. A vezetés azonban optimista. A negyedik negyedévre – amely a karácsonyi szezon miatt hagyományosan a legerősebb az iparágban – az „időszaknak megfelelő növekedést” várnak. Elemzők most úgy kalkulálnak, hogy a nullszaldót leghamarabb 2008 második negyedévében érheti el az AMD.

A cég történelmi riválisa, az Intel kedden tette közzé második negyedéves számait. A piacvezető processzorgyártó árbevétele 10,9 milliárd dollár volt, nyeresége pedig 1,86 milliárd, 43 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Azóta történt

Előzmények