Jelentős növekedés az Intelnél

Az Intel az egy évvel korábbi számokat jócskán meghaladó első negyedéves eredményekről számolt be, ám az Intergraph-megegyezés magas költségei miatt nyeresége elmaradt az elemzők várakozásaitól. A chipgyártó negyedéves árbevétele 8,1 milliárd dollárra, míg profitja 1,7 milliárd dollárra, részvényenként 26 centre rúgott. A tavalyi megfelelő időszakban a forgalom 6,8 milliárd dollár, a nyereség pedig 915 millió dollár, részvényeként 14 cent volt.

A részvényenkénti profitot 1,7 centtel csökkentette az Intergraph-nak kifizetett 162 millió dollár. Amint arról hírt adtunk, hét évig tartó pereskedésnek vetett véget a két vállalat megegyezése, amelynek részeként az Intel 225 millió dollárt fizet a Clipper-szabadalmak tulajdonosának. A fennmaradó 63 millió dollárt a félvezetőgyártó az elkövetkező öt évben utalja át az Intergraph-nak. Ennek a tételnek köszönhetően a cég nyeresége egy centtel elmaradt a Thomson First Call által megkérdezett elemzők prognózisától, akik 8,16 milliárd dolláros árbevételt és részvényenként 27 centes profitot vártak.

Craig Barrett elnök-vezérigazgató a jelentés közzététele kapcsán kiemelte, hogy az it-kiadások világszerte tapasztalható növekedésének köszönhetően egészséges ütemben nőtt cége árbevétele és nyeresége. A vállalat a második negyedévre 7,6 és 8,2 milliárd dollár közötti forgalmat vár.

A negyedéves árbevétel oroszlánrészét ezúttal is a mikroprocesszorokért felelős Intel Architecture Group hozta: az üzletág árbevétele 7 milliárd dollárra emelkedett a tavalyi 5,8 milliárdos szintről. Ugyanakkor – amint azt a vállalat PC-gyártó partnerei jelezték – továbbra is hiány van egyes újabb, 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Prescott chipekből. Az Intel azonban optimista az új gyártástechnológia sikerével kapcsolatban. Paul Otellini, a cég elnöke elmondta, hogy már megkezdődött a 90 nanométeren előállított, Dothan magos Pentium M processzorok szállítása, míg Prescottból a második negyedév során több tízmillió eladásával számolnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények