Sun: napfogyatkozás

A Sun Microsystems jelentős veszteségről számolt be, miközben árbevétele immár tizenkét egymást követő negyedév óta folyamatosan csökken. A szervergyártó a már korábban bejelentett elbocsátások mellett vezetőségi változásoktól reméli a trend megfordítását.

A Sun a harmadik pénzügyi negyedévben 2,65 milliárd dolláros árbevétel mellett 760 millió dollár, részvényenként 23 cent veszteséget ért el, míg egy évvel korábban forgalma 2,79 milliárd dollárra, nyeresége pedig 4 millió dollárra rúgott. Az egyszeri költségeket nem számolva a veszteség 260 millió dollárt, részvényenként 8 centet tett ki, ami egy centtel magasabb, mint az elemzők által várt – a hónap eleji profitfigyelmeztetés után már módosított – érték. A vállalat elsősorban az új UltraSPARC IV processzorral szerelt kiszolgálók lassú bevezetését, a Japánban elért gyenge eredményeket és a riválisok árcsökkentéseit teszi felelőssé a látványos veszteségért.

Távozott a cégtől a Neil Knox, a Sun belépő szintű szerverekért felelős vezető alelnöke és Mark Tolliver stratégiai és marketing-vezérigazgató, míg más feladatot kap Clark Masters, a felsőkategóriás kiszolgálók csoport vezető alelnöke. Helyükre két új vezetőt neveztek ki: David Yen technológiai igazgató kezébe kerül az UltraSPARC alapú szervereket felügyelő Throughput Systems csoport vezetése, míg John Fowler vezető szoftvermérnök veszi át az x86-os kiszolgálókért felelős részleg irányítását.

A Sun a szerverpiac újbóli magára találásának ellenére sem képes kilábalni a veszteségből, és folyamatosan veszít piaci részesedéséből az IBM és Dell javára. A vállalat azonban – elsősorban jelentős, 7,5 milliárd dolláros készpénzállományára hivatkozva – nevetségesnek tartja az életképességét megkérdőjelező elemzői jóslatokat.

Azóta történt

Előzmények