Időpocsékolás a fájlcsere ellen küzdeni – véli a Pink Floyd volt menedzsere


Peter Jenner

„Azzal próbálkozni, hogy megállítsuk a fájlok másolását, nyilvánvaló időpocsékolás. És nemcsak hogy időpazarlás, de ráadásul így a törvényt támadóan, korlátozó jellegűen alkalmazzák. Hasonlóan ahhoz, amikor az USA-ban az 1920-as években bevezették az alkoholtilalmat” – mondta egy zeneipari konferencián Peter Jenner, a Pink Floyd korábbi menedzsere, a zenei menedzserek nemzetközi szövetségének (International Music Managers’ Forum – IMMF) hajdani elnöke.

Jenner a Westminster eForum nevű konferencián intézett nagy erejű támadást a zeneipar mai általános rendszere ellen: „Abszurd dolog elvárni az átlagemberektől, hogy azon gondolkodjanak, hogy vajon mit tehetnek meg (a CD-kkel, a digitális letöltésekkel stb.)… majd még azt is számon kérni rajtuk, hogy tudják is, hogy amit tesznek, az vajon törvényes-e vagy nem.” Jenner szerint a zeneipar valójában az internetkorszak új gazdasága ellen harcol: „Egy digitális fájl sokszorosítási költsége gyakorlatilag nulla. A piacnak is tudomásul kell ezt vennie. Ez elkerülhetetlen. Az árral szemben úszunk [jelenlegi felfogásunkkal], a gazdasági realitásokkal akarunk szembeszállni.”

A menedzser szerint széles körűen elfogadott az iparágban, hogy új szerzői jogi törvényekre van szükség és új üzleti modellek menthetik csak meg a zeneipart: „Radikálisan új gondolkozásra van szükség. A szerzői jog a másoláshoz való jogról szól [Copyright is about the right to copy]. Ha az embereknek vannak számítógépeik, akkor nem vagyunk képesek kontrollálni a másolás jogát.” Olyan modellek bevezetésére van szükség, mint például a Rapidshare, ahol a fizetős ügyfelek gyorsabb letöltési lehetőséget kapnak: „Ha mi [az előbb említett módon] havonta minden, a szigeten élőtől (brit polgártól) egy fontot kapnánk a zenék fejében … akkor ez már nagyon közel lenne ahhoz a jövedelemhez, mellyel jelenleg számolhatunk”.

Jenner nem állt egyedül véleményével a konferencián. Vanessa Barnett, a Berwin Leighton Paisner ügyvédi iroda szakértője kifejtette, hogy a jelenlegi szerző jogi szabályozás elveszítette társadalmi támogatottságát, s mivel egy törvény csak akkor jó, ha a közösség javát szolgálja s ha az emberek elfogadják, ezért sürgősen szükség lenne új szerzői jogi szabályozásra, de nem olyanra, mint az elsietett és végiggondolatlan új törvény (Digital Economy Act), mely csak súlyosbítja a problémákat azzal, hogy konokul ragaszkodik a régi, nem működő felfogáshoz, s az emberek egyetlen dolgot olvasnak ki belőle: érvényesült a zeneipari lobbi akarata.

Más résztvevők messze nem értettek egyet a fentebbi véleményekkel, s főként azzal érveltek, hogy a fájlcsere tönkreteszi a legálisan működő online szolgáltatásokat is: „Azt akarjuk, hogy az emberek másolják és osszák meg a zenéket, de úgy, hogy megveszik őket” – fogalmazott a digitális terjesztéssel fogalalkozó Hospital Records vezetője, Matt Riley.

Előzmények