A britek is meghozták a kalózellenes törvényt

A digitális gazdasági és távközlési törvény tervezete már hónapok óta lángoló vitákat váltott ki Nagy-Britanniában – persze nem a szigorúan szakmai részei, hanem – ahogy többször beszámoltunk róla – azok a paragrafusok, melyek a francia mintát követve bevezetni tervezik a „három dobásod van” néven elhíresült szabályozást, melynek lényege, hogy a harmadik felszólítás után ideiglenesen meg kell szüntetni azok internet-hozzáférését, akikről bizonyítható/gyanítható, hogy illegális tartalmakat töltenek le. A törvényjavaslat az Egyesült Királyságban igen komoly vihart támasztott. A civil mozgalmak törekvéseit, a szolgáltatói tiltakozásokat kiváltó tervek sorsa bizonytalan volt, s a néha szélkakasként változó kormányzati hozzáállás miatt is nehéz volt előre biztosan megtippelni, hogy mi lesz a szabályozás sorsa.

Ezt tegnap nagy valószínűséggel eldőlt, mivel a törvénytervezetet a brit alsóházban is igen rövid, alig kétórás vita után a 650 fős testületből a jelen lévő 236 képviselő 189-47 arányban elfogadta, így gyakorlatilag semmi akadálya nincs már a hatályba léptetésnek.

A törvény szerzői jogi megfogalmazásai roppant mód gumiszabályok, ellentmondásosak, nehezen értelmezhetőek. Erre igyekezett felhívni a figyelmet a vita során John Hemming munkáspárti képviselő, amikor egy friss történetre alkalmazta az új szabályozást: a WikiLeaks nemrég közzétette a hatalmas vihart kavart, az amerikai hadsereg által készített videót, ahol egy kétséges iraki harci cselekmény látszik. Ha a törvény életbe lép, akkor a briteknek fel kell lépniük a WikiLeaks ellen, mivel az megsértette a filmet készítő amerikai kormányzat szerzői jogait.

Stephen Timms pénzügyminiszter nem így gondolja, mivel elmondta, hogy égető szükség van egy ilyen törvényre, ugyanis a kreatív ipar az illegális letöltések miatt évente egymilliárd fontnyi (304 milliárd forint) veszteséget szenved.

A szavazáskor nemmel voksoló Tom Watson, korábbi miniszter a Twitteren keserűen reagált a történtekre: „Fizikailag érzem magam rosszul.”

Azóta történt

Előzmények