Jogdíjat vetnek ki a videofelvevőkre

Augusztus 1-jétől a nagy felbontású (HD) filmek tárolására alkalmas optikai lemezekkel, valamint a merevlemezzel ellátott asztali DVD-felvevőkkel bővíti az Artisjus azoknak az adathordozóknak, illetve készülékeknek a körét, amelyek után szerzői jogdíjat kell fizetni – tudta meg a CDGrab.hu szakportál a közös jogkezelő szervezettel folyamatosan tárgyaló Digitális Adathordozók Felhasználóinak Közhasznú Egyesületétől (DAFKE). Az oldal információi szerint az egyrétegű – 25 gigabájt kapacitású – Blu-ray lemezeket 400 forintos jogdíj terheli majd. (Az egyelőre nem ismert, hogy a kétrétegű Blu-ray és a HD DVD diszkek árára milyen összeg rakódik.) Ezzel – mondta lapunknak a hírről beszámoló oldal fenntartója, Polcz Péter – gyakorlatilag már azelőtt ellehetetlenül a hazai forgalmazók helyzete, hogy az új optikai lemezek megjelennének a piacon: a döntés haszonélvezői a szomszédos országok kereskedői és a már ma is virágzó feketepiac lesz.

Az asztali videofelvevők esetében a bennük található merevlemez kapacitása alapján kerül meghatározásra a jogdíj, amely 80 gigabájtig 4000, 160 gigabájtig 5000, míg 250 gigabájtig és a felett 7000 forint lesz – tehát akár 10 százalékkal is drágulhatnak e berendezések. A jogdíjfizetést ebben az esetben is matrica igazolja majd.

Szerettük volna, ha az információkat az Artisjus is megerősíti, de az egyesület illetékes és nyilatkozattételre felhatalmazott osztályvezetőjét a nyári szabadságolások miatt nem értük el. Az új díjakat tartalmazó módosított jogdíjközleményt augusztusban a Magyar Közlönyben teszik majd közzé.

A másolásra alkalmas készülékek és adathordozók után fizetendő adó nem új keletű hazánkban. Itthon 2000-ben vezették be a fénymásológyártókat, - importőröket és -üzemeltetőket érintő reprográfiai díjat, majd egy 2004-es kormányrendelet-módosítás a nyomtatókat és multifunkcionális eszközöket is a díjköteles kategóriába sorolta. És ahogy Európa számos országában, nálunk is jogdíjat fizet a vásárló az üres hang- és képhordozók – audio- és videokazetták, írható CD- és DVD-lemezek, valamint egyes memóriakártyák – után. Ebből a termékek árába épített átalánydíjból a jogtulajdonosokat ellentételezik a szabadon készíthető magáncélú másolatokért. Polcz szerint nincs messze az idő, amikor a számítógépekben használt merevlemezeket is bevonják a jogdíjrendszer hatálya alá.

Azóta történt

Előzmények