Gyártók tiltakoznak a szerzői jogdíjak ellen

A világ egyik legrangosabb fototechnikai és képalkotási kiállításának és vásárának, a Kölnben jelenleg is zajló Photokina 2006-nak a nyilvánosságát használta fel több gyártó és szakmai szervezet is arra, hogy felszólítsa az illetékes szervezeteket az üres adathordozókra, videofelvételre alkalmas eszközökre, nyomtatókra és másolókra Németországban kivetett szerzői jogdíjak – általuk irreálisnak tartott – összegének csökkentésére. „A legtöbb szomszédos EU-tagországban a szerzői jogdíjat vagy nem alkalmazzák ilyen kiterjesztően, vagy azok összege alacsonyabb. Németországban meg van annak a veszélye, hogy szinte minden digitális készülék és adathordozó bekerüljön a jogdíjrendszerbe” – fogalmaz közös nyilatkozatában az Epson és a Hewlett-Packard.

Az irreálisan magas jogdíjak nemcsak a gyártókat, de a kiskereskedőket is nehéz helyzetbe hozzák, hiszen ők nem tudnak versenyezni a szomszédos országok boltjainak áraival. A digitális készülékek megjelenésével elkerülhetetlen az elavult jogdíjrendszer módosítása – érvelt Henning Ohlsson, a német Epson-leány vezetője –, mert különben Németországban veszélybe kerülnek a befektetések és általában az iparág is.

A HP már régóta harcol a multifunkciós – nyomtatásra, szkennelésre, faxolásra és/vagy másolásra használható – berendezések árába beépülő jogdíj ellen. Ezeknek a készülékeknek az átlagára ma 120 euró, erre a ma érvényben lévő szabályozás szerint 76 euró (!) jogdíj rakódik, de az olcsóbb modellek esetében az árakat akár meg is duplázhatja az átalányadó. „Ha a vásárlóknak csak 30 százaléka megy át a szomszédos országokba vásárolni, évente az is 400 millió eurós veszteséget okoz. Ez teljesen aláássa a német kiskereskedők gazdasági bázisát, ezért a forgalmazók és a kereskedők is kénytelenek lesznek dolgozókat lapátra tenni” – áll a közleményben.

Magasra tett mérce

Németországban – ahol az európai országok közül a legtöbb eszköz és adathordozó árába épül be az ellentételezés – valóban rendkívül magas jogdíj terheli a multifunkciós berendezéseket. A tarifa a készülékek másolási (vagy nyomtatási) sebességétől függően változik. A legalacsonyabb összeg – mely a percenként 1-12 oldalt produkálni képes modellek árába épül be – 38,35 euró, a legmagasabb pedig 306,78 euró. A színes reprodukcióra képes berendezések esetében ezeknek a díjaknak a kétszeresét kell felszámolni.

Ehhez képest a magyar díjtételek elbújhatnak. Hazánkban 2000-ben vezették be a fénymásológyártókat, - importőröket és -üzemeltetőket érintő reprográfiai díjat, majd egy 2004-es kormányrendelet-módosítás a nyomtatókat és multifunkcionális eszközöket is a díjköteles kategóriába sorolta. Nálunk a multifunkciós berendezésekre kivetett jogdíj – szintén sebességtől függően – legfeljebb 300-től 15 000 forintig terjedhet, de semmiképpen sem haladhatja meg a beszerzési ár 2 százalékát.

Az üres adathordozókra és az asztali DVD-felvevőkre Magyarországon kivetett jogdíjak mértéke elleni tiltakozásról és a jogdíjrendszer uniós felülvizsgálatáról lásd korábbi cikkünket: Díjazott másolatok.

Azóta történt

Előzmények