Jöhetnek Európába a dél-koreai memóriák

A Hynix Semiconductor ma közleményben üdvözölte a hírt, hogy az Európai Unió Tanácsa eltörölte a vállalat DRAM chipjeit sújtó védővámot. Brüsszel 2003-ban azért szabott ki több mint 30 százalékos vámot a dél-koreai cég memóriáira, mert az akkoriban pénzügyi nehézségekkel küzdő félvezetőgyártó talpra állításában Szöul tevékeny részt vállalt. „Üdvözöljük, hogy a Tanács a megfelelő döntést hozta meg az ügyben” – írta közleményében a cég.

A Hynix 2001-ben és 2002-ben is közel járt a csődhöz, de mindkét alkalommal kihúzták a bajból az állam többségi tulajdonában lévő hitelező bankok. Az EU úgy találta, hogy az átütemezett hitelek és az adósság tulajdonrészre történő cseréje révén a DRAM-gyártó tisztességtelen előnyre tett szert, ezért vezette be a cég termékeire – ötéves időtartamra – a védővámot. A dél-koreai vállalat a szankciót megtámadta a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO), amely 2005 nyarán – bár elmarasztalta Szöult is – a vám mértékének újragondolására szólította fel az Uniót.

Ennek hatására csökkentették a védővámot – bár mértéke még így is 30 százalék felett maradt –, amelyet mostani határozatában aztán az Európai Unió Tanácsa 2007. december 31-ig visszamenőleges hatállyal törölt el. A szankció tehát majdnem kitöltötte eredetileg tervezett ötéves ciklusát. Brüsszel jelezte is, hogy a WTO véleménye ellenére a memóriagyártó megmentésének körülményeit helyesen ítélte meg, mert „a Hynix a tetemes állami szubvenciók miatt maradt fenn.”

Kerülőút

A vállalat teljesítményét egyébként a védővám egyáltalán nem fogta vissza, sőt. A Hynix az elmúlt öt évben remekül teljesített: a Micront beelőzve a harmadik helyről a másodikra lépett fel a DRAM-gyártók toplistáján, részvényeinek árfolyama pedig több mint 500 százalékkal emelkedett. Ez persze annak is köszönhető, hogy a menedzsment megtalálta a kiskaput a szankciók elkerülésére. Mivel a védővám csak a Dél-Koreában gyártott chipeket sújtotta, a cég megállapodott a tajvani ProMOS-szal a memóriák szerződéses gyártásáról és gyorsan kibővítette egyesült államokbeli gyárát. Arra is ügyeltek, hogy a védett régiókon kívüli PC-gyártóknak több chipet adjanak el, mert a kész számítógépeket már szabadon lehetett importálni az EU-ba.

Annak idején az USA és Japán szintén védővámot vezetett be a Hynix termékeire. A WTO 2005-ben jogosnak találta az amerikai 44,71 százalékos tarifát, de Tokiót már két alkalommal is felszólította a 27,2 százalékos vám csökkentésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hynix

Azóta történt

Előzmények