Az EU bővítené a vámmentes hardverek körét?

Az Európai Unió újratárgyalná azt a 12 éve elfogadott nemzetközi egyezményt, amely az informatikai termékek vámtételének eltörlését írja elő. Brüsszel szerint a 70 érdekelt ország által aláírt és ezzel az évi 1,5 billió dolláros exportforgalmat – a teljes globális termékkereskedelem ötödét – megtermelő IT-iparág 97 százalékát lefedő információtechnológiai egyezmény (ITA) szövege mára törvényszerűen elavult, ezért megérett a frissítésre.

Az ITA a mai napig meghatározó fontosságú konvenció, de szükség van a kiterjesztésére és új termékek hozzáadására, különben „lemaradunk tizenkét évnyi technológiai fejlődésről” – mondta Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos.

A módosítási szándék hátterében ott húzódik az a vita, melyet nemrég az ITA-t tető alá hozó Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elé vitt az európai gyakorlatot sérelmező Egyesült Államok és Japán. A két ország ugyanis azt gondolja, hogy az Európai Unió az egyezményt megsértve vet ki vámot egyes számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai eszközökre, és ezzel rontja ezeknek az importáruknak a piaci esélyeit. „Az EU gyakorlatilag megadóztatja az innovációt” – foglalta össze a panaszosok álláspontját májusban Susan Schwab, az amerikai elnök kereskedelmi megbízottja.

Komolyan gondolják?

A konfliktus forrása az, hogy míg az EU szerint az 1996-ban elfogadott dokumentumban nem szereplő termékekre – többek között bizonyos LCD monitorokra, multifunkciós nyomtatókra és set-top boxokra – joga van kivetni vámot, az USA és Japán úgy gondolja: az újabb technológiájú termékek is automatikusan az egyezmény hatálya alá esnek. Amerika szerint több mint 70 milliárd dollár értékű exportról folyik a vita.

Az Európai Bizottság ma nyújtja be az ITA frissítését és kibővítését célzó javaslatát a WTO-hoz. Erre reagálva az amerikai kereskedelmi megbízott szóvivője, Gretchen Hamel a szándék komolyságával kapcsolatban kételyeinek adott hangot. „Természetesen nyitottak vagyunk a konfliktus megoldását segítő minden elképzelés iránt. Azt azonban nem értjük, hogy ha az EU valóban érdekelt az informatikai termékek vámmentességének fenntartásában, akkor miért vet ki továbbra is vámot azokra az ITA hatálya alá eső termékekre, amelyekről a vita szól” – fogalmazott a hírügynökségeknek.

Azóta történt

Előzmények