Kakaóbiztos-botrány: vádat emel az ügyészség?

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkárát is tanúként hallgatta ki a rendőrség a „kakaóbiztos” számítógépek beszerzése kapcsán indított nyomozásban. Az ügyészség várhatóan a napokban dönt arról, lesz-e gyanúsítottja az ügynek.

Immár egy esztendeje nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya hűtlen kezelés gyanújával az IHM által óvodai számítógépek beszerzésére kiírt, „kakaóbiztos-tenderként” elhíresült pályázattal összefüggésben. A Magyar Nemzet információja szerint Kovács Kálmán minisztériumának egyik helyettes államtitkárát is tanúként hallgatták ki a nyomozók. A tavalyi tendert a Haitech Kft. nyerte, ajánlatában 269 darab IBM KidSmart gép szerepelt, darabonként 1,077 millió forintért. A botrány kirobbanása után tavaly júliusban tett följelentést a rendőrségen a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (Netért), majd Rogán Antal tett hasonló tartalmú bejelentést az ügyészségen. Mint arról a Napi Online korábban beszámolt, az Állami Számvevőszék is elmarasztalta az IHM-et az egyszerre pazarló és megszorító gazdálkodásáért, külön kiemelve a kakaóbiztos számítógépek ügyét.

Hruska Csaba alezredes, a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának munkatársa a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a nyomozás során beszerezték az összes dokumentumot, amely a pályázat kiírásával és elbírálásával kapcsolatban az IHM-nél keletkezett. Ezenkívül informatikai és számítástechnikai szakértőt, valamint igazságügyi könyvszakértőt is bevontak a büntetőeljárásba; utóbbi a pályáztatás menetének szabályszerűségét vizsgálta. Hruska kiemelte, tucatnyi embert hallgattak ki tanúként, azonban gyanúsítottja egyelőre nincs az ügynek. Hozzátette, az összegyűlt iratokat néhány héttel ezelőtt a Fővárosi Főügyészségre továbbították értékelésre, vagyis az ügyészség véleményétől függ, lesz-e gyanúsított. „A rendőrségnek természetesen van álláspontja a gyanúsítást illetően, de az ügyészségi állásfoglalás előtt erről nem adhatunk tájékoztatást” – fogalmazott az alezredes.

Azóta történt

Előzmények