A svéd Piratpartiet lehet az első kalózpárt az Európai Parlamentben


A múlt héten írtunk arról, hogy a Pirate Bayt elmarasztaló ítélet a feltámadó szimpátia okán kifejezetten jót tett a svéd kalózpártnak, akik már jó ideje szeretnének bejutni a törvényhozó testületekbe, s a felmérések szerint jelenlegi támogatottságuk bőven meghaladja a hétvégi EP-választásokon a bejutási küszöböt. Az azóta készített felmérések újra csak azt mutatják, hogy a Piratpartiet nagy valószínűséggel küldhet képviselő(ke)t az Európai Parlamentbe.

A pártot 2006-ban alapították, s az akkori parlamaneti választásokon, nyolc hónappal az alapítás után 0,6 százalékot szereztek, de népszerűségük folyamatosan nő azóta, mióta több olyan törvényt is elfogadtak Svédországban, mely a támogatók szerint az információszabadság ellen irányul: a fájlcserélők kriminalizálásáról, illetve az e-mailek monitorozásáról szóló törvények sokakat felháborítottak.

A Pirate Bay elleni ítélet után a körülbelül 15 ezres tagság egy hét alatt megháromszorozódott, így a Piratpartiet egy csapásra az ország harmadik legnagyobb pártjává vált – nyilatkozta az AFP-nek Rick Falkvinge, a párt alapítója. Az Európai Parlamentbe egy képviselővel történő bejutáshoz négy százalékot kell elérniük, s a közvéleménykutatások azt mutatják, hogy jelenleg 5,5 és 7,9 százalék közötti a támogatottságuk. Ulf Bjereld, a Gothenburg Egyetem politológusa szerint – bár mindenképp folyamatosan erősödtek volna – a Pirate Bayt elmarasztaló ítélet a legjobbkor jött a „kalózoknak", s különösen kedvező pozícióból indulnak, mivel a svédek tekintélyes része fel van háborodva a személyes szabadságot korlátozó törvényeken, emellett a hagyományos pártok most megfizethetnek azért, hogy alulbecsülték a Piratpartiet mozgalmát, s a várhatóan alacsony részvételi arányú választásokon az új párt a komoly siker reményével indulhat el, annál is inkább, mert a Piratpartiet arculata és követelései markánsan eltérnek a régi pártokétól.

A felmérések szerint a tipikus kalózpárti fiatal, internetrajongó férfi (a férfiak között 10,5, a nők között csak1,5 százalék a Piratpartiet támogatottsága), a 30 év alatti választópolgárok közül 13, a 30–49-es korosztályból 7, az ennél idősebbek közül 3 százalék fogja rájuk adni a voksát.

A párt programjának hangsúlyos eleme a fájlcsere legálissá tétele, de ez is csak része annak a nagy koncepciónak, melyben az információs és a személyes szabadság ellen intézett támadásokkal szemben kívánnak fellépni. Meg akarják reformálni a szerzői jogi és a szabadalmaztatási, szabadalomalkalmazási szabályozást – itt kilépnek az elsősorban az internethez kötött körből, és szükségesnek tartják a gyógyszergyártási szabadalmi rendszer felülvizsgálatát is, mivel úgy vélik, a jelenlegi szisztéma nem az embereket, egészségüket, hanem a gyógyszergyárakat szolgálja. Emellett hangsúlyosan képviselik a magánélethez való jogot, valamint fontosnak tartják az adatvédelmet. Szlogenként fogalmazták meg a kulturális monopóliumok eltörlését, melyek akadályozzák a szabad információáramlást. Vissza kívánják szorítani a mind nagyobb hatalommal rendelkező állami felügyletet, mely a terrorizmus elleni harcra hivatkozva egyre nagyobb kontrollt gyakorol polgárai felett.

Azóta történt

Előzmények