Még nagyobbat ütnének a Pirate Bay-en a kiadók

Keményebb büntetést követel a Pirate Bay-perben érintett kiadóvállalatok közül négy médiaóriás: a svéd Dagens Nyheter lap információ szerint az EMI, a Sony, az Universal és a Warner arra kéri a bíróságot, hogy egészen addig szabjanak ki pénzbüntetést a kalózportál üzemeltetőire, míg maga az oldal elérhető az interneten. Vagyis a kiadók gyakorlatilag azt várják el, hogy amíg a vélt jogsértő cselekmény fennáll, addig rendszeresen és többszörösen behajtható legyen a bírság, amelyet egyébként a portál hostingcégére, a Black Internetre is kiterjesztenék.

Mint ismeretes, a Pirate Bay üzemeltetőit 2009. április 17-én találta bűnösnek a svéd bíróság a szerzői jogok megsértésében; az elsőfokú ítélet értelmében de Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde Kolmisoppi, Fredrik Neij és Carl Lundstom egy évre rács mögé kerülne, valamint 30 millió svéd koronát is fizetniük kellene mellékbüntetésként az okozott károkért – az ítélet ellen mindannyian fellebbezést nyújtottak be, amely jelenleg a svéd fellebviteli bíróság asztalán fekszik.

A kiadók nyilván azért ütnének még nagyobbat az üzemeltetőkön, mivel hiába az elsőfokú ítélet, a kalózportál továbbra is zavartanul üzemel. Nem tudni, vajon ez a körülmény szerepet játszott-e abban, hogy a Sony Entertainment vezérigazgatója a minap csípős hangvételű beszédében az egész internetet kárhoztatta: „Az a fickó vagyok, aki szerint az internetből soha semmi jó nem sült ki. A világháló létrehozta ezt az eszmét, hogy bárki, bármit, bármikor megszerezhet. Ez olyan, mintha a Madison Avenue üzletei a nap 24 órájában nyitva lennének. [Az internethasználók] felhatalmazva érzik magukat arra, hogy azt mondhassák: »add ide rögtön!« És ha nem adod nekik oda, amit ingyen követelnek maguknak, akkor ellopják” – fejtette ki nézeteit a világhálóról Michael Lynton.

Azóta történt

Előzmények