Legfelsőbb bíróság előtt a fájlcserélők ügye

Gátolja-e az innovációt a fájlcserélő hálózatok és szoftverek betiltása? Felelőssé tehetők-e e szolgáltatások üzemeltetői a felhasználók által elkövetett jogsértésekért? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága abban a perben, melyet a hanglemezkiadók és a filmgyártók indítottak a Grokster és a Morpheust készítő Streamcast Networks ellen. A meghallgatások a héten kezdődtek.

Jogi szakértők szerint a médiavállalatok kártérítési perekkel rövid idő alatt csődbe juttathatnák a fájlcserélésben érdekelt cégeket, ha a legfelsőbb bíróság most nekik adna igazat – írja a BBC. Ha azonban a bírák úgy találnák, hogy a peer-to-peer rendszerek készítői csupán olyan technológiákat tesznek hozzáférhetővé, melyek legális és illegális célokra is használhatók, nem marad más választásuk, mint a hálózatokon jogsértő tevékenységet folytató felhasználók bíróság elé citálása.

A technológiai és szórakoztatóipar szereplőit megosztotta a kérdés. A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel például – a rendszer egészével kapcsolatos aggályai ellenére – védelmébe vette a Grokstert és társait. A cég álláspontja megegyezik a legtöbb technológiai vállalat véleményével: szerintük e termékek eszközök és – mint minden eszköz – törvénysértő célokra is használhatók. Az innovációt gátolná – állítják –, ha minden új fejlesztés esetében mérlegelni kellene, hogy felhasználható-e illegális módon.

A hálózatok mellett síkra szálló szervezetek véleménye szerint az ügy kísértetiesen hasonlít az 1984-es Betamax-ügyre: akkor az amerikai legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy a Sony nem sérti a médiavállalatok szerzői jogait a technológiával, mert a Betamax számos nem jogsértő célra használható. Támogatók egy csoportja most is „Save Betamax” (Mentsétek meg a Betmaxot!) feliratú pólóban vonult fel a bíróság épülete előtt.

A meghallgatáson a bírák is úgy vélték, hogy számos olyan eszköz – például a nyomtatók vagy az Apple iPod médialejátszója – használható jogsértő másolatok készítésére, amely összességében a társadalom hasznára vált. Azt azonban egyelőre nehéz megjósolni, hogy a taláros testület miként foglal állást a fejlesztők felelősségének kérdésében.

A pereskedés – melyet a szórakoztatóipar 28 legnagyobb vállalata kezdeményezett – már évek óta tart. Korábban egy körzeti, majd egy fellebbviteli bíróság is felmentette peer-to-peer hálózatok üzemeltetőit. Mint a korábbi döntések kiemelték: a fájlcserélő technológia számos olyan célra használható, amely nem jogsértő, és jelentősen csökkenti a közkincsnek számító anyagok terjesztésének költségeit.

Azóta történt

Előzmények