Kapaszkodik az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) az idei első negyedévben tovább javított pozícióján az x86-os szerverprocesszorok piacán. Az Intel első számú riválisának számító chipgyártó – a Mercury Research piackutató adatai szerint – 22,1 százalékra tornászta fel piaci részesedését ebben a szegmensben. Mindez azt jelenti, hogy a vállalat a korábbi negyedévhez képest 26, egy év alatt pedig 250 (!) százalékkal növelte piaci befolyását. Az AMD a látványos térnyerést főként annak köszönheti, hogy az Intel Xeon chipjei teljesítményben nem tudták felvenni a versenyt az Opteronokkal.

A Merril Lynch adatai szerint az AMD javított a teljes x86-os piacon is – mely a szerverchipek mellett a noteszgépekbe és asztali PC-kbe épített processzorokat is magában foglalja –, itt a részesedése az első negyedévben 22 százalékra emelkedett.

A sunnyvale-i vállalat egyébként 30 százalékra tervezi növelni befolyását a piacon, és ebben nagy szerepet szán a tavaly ősszel megnyitott, de a sorozatgyártásba csak az idei első félévtől bevont új drezdai gyárának. Ez azonban nem lesz egyszerű, mivel az Intel a nyáron egy teljesen új processzorarchitektúrát dob piacra, amelynek kulcsszerepet szán az AMD térnyerésének megakasztásában.

Azóta történt

Előzmények