Tovább szárnyal az AMD

A Wall Street várakozásait felülmúló első negyedéves profitról adott számot tegnap az Advanced Micro Devices (AMD). A processzorgyártó vállalat 1,33 milliárd dolláros árbevételt könyvelt el, 8,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Jelentős változás ugyanakkor, hogy a március 26-án véget ért volt az első olyan negyedév az AMD-nél, amelybe a tavaly leválasztott flashmemória-üzletág eredményeit nem számolták bele. Ennek tavalyi forgalmát nem számítva az árbevétel látványosan, 70,5 százalékkal nőtt. A nettó nyereség 185 millió dollár, részvényenként 38 cent volt, több az elemzők által várt részvényenkénti 30 centnél.

A jó eredményt az Athlon 64 és Opteron processzorok erős forgalmának köszönheti a cég. A legfőbb riválisának számító Intel a múlt hónapban többek között arra hivatkozva csökkentette negyedéves prognózisát, hogy az AMD-nek sikerült piaci részesedést nyernie. Az AMD szerint mind az asztali és notebook-, mind pedig a szerverprocesszorok piacán le tudtak faragni versenytársuk részesedéséből. A negyedév során a vállalat 7 százalékkal növelte az átlagos eladási árait is.

A CNET News.com beszámolója szerint Dirk Meyer operatív vezérigazgató a negyedéves jelentés kapcsán szervezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a második félévben megjelenhetnek a piacon a Chartered Semiconductor üzemeiben gyártott AMD-chipek, ám hogy a processzorok hány százaléka készül majd a szingapúri partnernél, azt nem árulta el.

Azóta történt

  • Új Intel-platform az üzleti felhasználóknak

    A chipgyártó az év második felétől vPro néven új, virtualizációt is támogató platformot kínál az üzleti felhasználóknak.

  • Kapaszkodik az AMD

    A kisebbik processzorgyártó látványosan előretört a szerverekbe szánt chipek piacán.

  • Noteszben hódítana az AMD

    A chipgyártó idén a notebookpiac 15 százalékának megszerzésére pályázik, amire az új Turion processzorokkal van is esélye.

Előzmények

  • Sebességet vált az Intel

    Bemutatták a Core architektúrát, amely kevesebbet fogyaszt és erősebb, mint elődje. Reszkess, AMD!

  • Figyelmeztetett az Intel

    Az AMD és az árak csökkenése a felelős a vártnál alacsonyabb forgalomért.

  • Belelendült az AMD

    Ötéves csúcsponton a sunnyvale-i processzorgyártó piaci részesedése, és nem szeretne itt megállni.

  • Gyengélkedik az Intel

    Az elemzőket meglepték a várakozásokat alulmúló év végi számok. A negyedév győztese az AMD volt.