Kartellgyanúba keveredtek az LCD-gyártók

Dél-Korea, Japán, az Egyesült Államok és Európa versenyügyi hatósága is trösztellenes vizsgálatot indított a vezető LCD-gyártók ellen. A Samsung és az LG.Philips – a piacvezető és a második legnagyobb gyártó – megerősítette, hogy vizsgálják: versenyellenes módon állapította-e meg a két vállalat az árakat 2003-ban és 2004-ben. Az Európai Bizottság nem nevezte meg a gyanúba keveredett gyártókat, csupán annyit közölt a vizsgálatról, hogy annak célja az esetleges árkartellre utaló bizonyítékok feltárása folyadékkristályos paneleket gyártó cégeknél.

A hír hatására – mivel a befektetők attól tartanak, hogy a jogi költségek és egy esetleges bírság tovább növeli a veszteségeket – az LG.Philips részvényeinek árfolyama 8 százalékot zuhant az amszterdami börzén, a Samsung-papírok azonban csak 0,7 százalékot veszítettek értékükből. „Nagyon rossz hír ez egy olyan iparág számára, amelyben a cégeket a profit csökkenése vagy éppen a deficit növekedése szorongatja” – kommentálta a hírt egy dél-koreai elemző.

Hogy pontosan mire terjed ki a vizsgálat, egyelőre nem tudni. Elemzők szerint a hatóságok azt gyanítják, hogy az LCD-gyártók a piac felfutása idején – 2003-2004-ben – összejátszottak az árak és a kínálat szabályozásában.

Azóta történt

Előzmények