Mégsem lesznek LCD-gyárak a Dunántúlon

Igen nagy sajtóvisszhangot váltott ki a nyáron az a hír, mely szerint egy dél-koreai cég, a Nex Display technológiai támogatásával magyar közvetítéssel egy vagy több LCD-gyár épülne hazánkban a közeljövőben, feltehetően a Nyugat-Dunántúlon. Az augusztusi híradások alapján az IT café igyekezett utánajárni annak, hogy vajon mennyire megalapozottak az igen nagyszabásúnak ígérkező tervek, s az akkori begyűjtött információink szerint számtalan kétség merült fel. A vállalkozásban részt vevő magyar cég, a Ketrax Kft. képviselője korábban azt mondta, egy bonyolult üzleti akcióról van szó, de szívesen látja a sajtó képviselőit egy novemberi sajtótájékoztatón, ahol hivatalosan is bejelentik az első gyár megalapítását.

Mivel lassan vége a tizenegyedik hónapnak, meghívót pedig nem kaptunk, rákérdeztünk az érintetteknél, hogy miképp áll a projekt, mely azzal kecsegtette az érintett régiót, hogy az összességében – magyar viszonyok között – gigászinak ígérkező vállalkozás végeredményben 30 milliárd forintos befektetés után nagyjából 3000 embernek adna munkát néhány éven belül abban a térségben, ahol megvalósul.

Kamu volt, vagy dilettantizmus?

Elsőként a szentgotthárdi önkormányzatot kerestük meg, mivel már szeptemberben kiderült, hogy nem Nagykanizsára, nem Zalaegerszegre, hanem Szentgotthárdra tervezik a több gyárból álló komplexum első lépcsőjét.

Itt kérdéseinkre Takács József, a helyi ipari park vezetője válaszolt. Mint elmondta, a kezdeti lelkesedés lelohadt, annyira, hogy már nemigen lát reményt a beruházás megvalósítására. Takács elmesélte az elmúlt néhány hónap történetét az önkormányzat szemszögéből. Ezek szerint, habár már a kezdet kezdetétől több szempontból is voltak aggályaik a tervezettel és a résztvevőkkel kapcsolatban, mégis belevágtak, mivel – ahogy fogalmazott – egy önkormányzat nem válogathat, mint egy magáncég, ha munkahelyeket akar teremteni, időnként az elfogadhatónál nagyobb kockázatot is fel kell vállalniuk, ha eredményeket akarnak elérni. E megfontolás vezette Szentgotthárd vezetőit a Ketrax ajánlata kapcsán is, ám időközben világossá vált, hogy működésképtelen az őket megkereső cég által felvázolt modell.

A Nex Display és az önkormányzat között közvetítő cég ugyanis olyan pénzügyi tervekkel állt elő, melyeket a szentgotthárdiak akkor sem tudtak volna teljesíteni, ha szándékukban áll, mivel ezek a jelenleg hatályos törvényekbe ütköztek. Ám a beruházási kényszer olyan erős volt, hogy nem adták fel, s javasoltak egy alternatív megoldást a Ketrax vezetőségének, ezt viszont ők nem fogadták el. Takács József tájékoztatása szerint az utolsó, az önkormányzat javaslatát tartalmazó e-mailt október 29-én küldték el, ám erre azóta sem kaptak választ, így – bár teljes mértékben még most sem vonultak vissza – valójában már le is mondtak arról, hogy Szentgotthárdon egy 600 főt foglalkoztató, koreai tulajdonú LCD-gyár épüljön meg.

Ha nem ott, akkor máshol?

Megkerestük a projektgazdát, a koreai Nex Display és a magyar önkormányzatok közötti közvetítői szerepet felvállaló Ketrax vezetőjét, Krajczár Jenőt is. Ő némileg másképp látja a történteket, mivel szerinte a szentgotthárdi önkormányzatban nem volt meg a hajlandóság az együttműködésre. Krajczár Jenő hivatkozott arra, hogy megkereséseire a Vas megyei város vezetői hetekkel később válaszoltak, a korábban megbeszélt, közös koreai utat pedig váratlanul lemondták. Kérdésünkre elmondta, hogy hiába szerette volna szülőhelyének közelébe vinni ezt az ipari befektetést, valószínűleg ez már nem fog sikerülni. Ugyanakkor bizakodónak mutatkozott, mivel állítása szerint számtalan ipari park megkereste már az elmúlt időszakban, s nagy reményeket fűz ahhoz is, hogy a Nex Display bemutatott egy fontos igazolást a külföldi befektetéseket segítő magyar állami hivatalnál, az ITD Hungary Magyar Befektetési és Kereskedelem-fejlesztési Ügynökségnél. Krajczár Jenő sajnálja, hogy a szentgotthárdi terv jelen pillanatban bukásra áll, ám úgy gondolja, hogy ha nem ott, valahol máshol mindenképp megépülnek a gyárak a jövő évben – igaz, további részleteket nem kívánt elárulni.

A fejlemények alapján úgy tűnik, a Ketrax nincs felkészülve egy ekkora volumenű beruházás megvalósítására, s azt sem tudni, hogy a Nex Display valójában rendelkezik-e egy ilyen invesztícióhoz szükséges erőforrásokkal. Lapunk annak idején megkereste a koreai céget is, de annak vezetői Krajczár Jenőhöz irányították kérdéseinket. Noha információink szerint a beruházás terve kormányszinten is előkerült, az ITD Hungary szintén nem nyilatkozott az ügyről.

Azóta történt

Előzmények