Kevés a hálózati szakember

Egy a Cisco Systems megbízásából készített IDC-tanulmány szerint 2008-ra az európai gazdaság versenyképességéhez szükséges fejlett hálózati technológiával foglalkozó szakemberekből Európa-szerte közel félmilliós – átlagosan 15,8 százalékos – hiány várható. A felmérésben vizsgált 31 ország harmadában az ilyen irányú ismeretek iránti kereslet három év múlva több mint 20 százalékkal fogja meghaladni a kínálatot. A „deficit” mindenekelőtt a kelet-európai országokat, azok közül is elsősorban a nem EU-tagállamokat fogja súlyosan érinteni.

A szűkös szakemberkínálat komoly kihívást jelent a szervezetek számára, hiszen amellett, hogy kontinensszerte megnehezíti a fejlett technológiák elterjedését, a vállalatok közötti versenyt és a gazdasági növekedést is hátráltatja. A jelentés szerint a szakemberhiány visszavetheti Európa versenyképességét a nemzetközi piacokon, és veszélyeztetheti az Európai Bizottság gazdaságpolitikai célkitűzéseit is. A fejlett hálózati technológiák elterjedési ütemére vonatkozó IDC-előrejelzést – amely 2008-ig évente 18 százalékos bővülést jósolt –, valamint az Európai Unió ICT-n alapuló versenyképesség-javító stratégiáját figyelembe véve ez az elmaradás még szembetűnőbb lehet.

Azok az országok sem lehetnek túlzottan derűlátóak, ahol az elemzés 2008-ra csupán kis arányú szakemberhiányt helyezett kilátásba, hiszen ez a mutató sok esetben igen nagy számokat takar. Az Egyesült Királyság 2008-ban várhatóan 9,3 százalékos hiánnyal fog küszködni, ami a felmérésben érintett országok közül a legalacsonyabb arányt képviseli. Ez a mutató a szükségesnél körülbelül 40 ezer szakemberrel jelent kevesebbet, miközben Ukrajna esetében a 33,5 százalékos eltérés ténylegesen 28 ezer főt rejt.

A szakemberhiány hátterében a fejlett technológiák rohamos európai elterjedése mellett többek között az e-üzleti vállalakozások gyors térhódítása, valamint az Európa-szerte tapasztalható elégtelen képzési programok állnak.

A „Hálózati szakemberek Európában: Veszélybe sodorhatja-e a növekvő hiány Európa nemzetközi versenyképességét?” című tanulmány további fontos következtetései:

  • A megkérdezett vállalatok 70 százaléka szerint a biztonsági ismeretek, 69 százaléka szerint a vezeték nélküli technológiák, 57 százaléka szerint pedig az IP-telefóniával kapcsolatos ismeretek jelentősége fog növekedni a jövőben. A válaszok a szervezetek földrajzi elhelyezkedése és mérete szerint csak igen csekély eltérést mutatnak.
  • A hálózatokat a közszférában működő szervezetek használják a legkisebb mértékben (57%), míg a hálózathasználatban a távközlési szolgáltatók járnak az élen (87%).
  • A hivatalos szakképesítéseket az európai szervezetek mintegy 72 százaléka tartja fontosnak, elsősorban a munkaerő-felvételnél. Ez különösen igaz a közszférára.
  • A megkérdezettek harmada felvételiztetett jelentkezőket az elmúlt egy év során, és közel felük úgy nyilatkozott, hogy nehéz volt megfelelő szakismeretekkel rendelkező jelöltet találni.

Azóta történt

Előzmények