Észak-Koreát vádolják a legújabb kiberháború kirobbantásával


Ahogy arról már számtalan hírportál beszámolt, az elmúlt napokban túlterheléses támadás érte Dél-Korea és az Egyesült Államok bizonyos állami intézményeinek honlapjait (az utóbbi esetében a nemzeti ünnep napján, július 4-én is), aminek következtében voltak olyan szolgáltatások, amelyek időlegesen meg is bénultak. Ez a több tízezer zombigép által végrehajtott DDoS-támadás még kétszer megismétlődött, legutóbb ma reggel.

A felelősöket keresve ma jelentették be a dél-koreai és az amerikai hatóságok, hogy szerintük nagy valószínűséggel az összehangolt akciót a kommunista Észak-Koreából irányították. Habár a mostani kibertámadást az észak-koreai atomkísérletekkel párhuzamba állító amerikai Fehér Ház is ezt közölte, akadnak szakértők, akik ezt kétségbe vonják, mivel nem látnak egyértelmű bizonyítékokat az észak-koreai közreműködésre – s azt sem szabad figyelmen kívül hagyni (pillanatnyilag azért felejtsük el az összeesküvés-elméleteket), hogy pontosan akkor következett be ez a támadás, amikor az új amerikai elnök nagy súlyú kampányt folytat az USA kiberbiztonságának megerősítése érdekében. A Reuters hírügynökség például egy olyan szakértőre hivatkozik, aki szerint a támadások az USA területéről indultak el. Ugyanakkor olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Észak-Koreában kiképeztek, alkalmaztak egy ezer fős hackercsapatot, melynek feladata a kiberháborús feladatok végrehajtása. Találgatások, kormányzati állásfoglalások bőven  akadnak, azonban bizonyítékkal senki sem tud szolgálni, egyik oldalról sem.

Az incidens egyébként nem okozott komoly kárt, nem veszélyeztettek nemzetbiztonságilag kritikus rendszereket, mivel a világ két informatikailag roppant fejlett államának hálózatait érték, ám mindkét ország vezetői fenyegetésként értékelték mindazt, ami történt. Az Egyesült Államokban épp most folyik a kiberbiztonság megerősítése, s a dél-koreai védelmi minisztérium is úgy döntött a támadás után, hogy újabb 20 millió US dollárnyi összeget áldoznak az informatikai rendszerek védelmére, és az e területen tervezett fejlesztéseket felgyorsítják.

Azóta történt

Előzmények