A Microsoft vezetője szerint a kínaiak milliárdokat lopnak el tőlük

Kína és a Microsoft viszonya az éppen fontosnak tekintett érdekek miatt olyannyira hullámzó, hogy időnként olyasmiket is nyilatkoznak a felek, melynek épp az ellenkezőjét mondták rövid idővel azelőtt. Most épp abban a fázisban vagyunk, hogy az amerikai világcég újra nyilvánosan sérelmezi, hogy az ázsiai országban termékeik döntő részét illegálisan használják.

A legfrissebb nyilatkozatot Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója tette, aki elmondta, hogy cége számára óriási bevételkiesés, hogy Kínában, a világ legnagyobb PC-piacán a vállalat termékeit szinte teljes mértékben jogosulatlanul, a licencdíjak kifizetése nélkül használják. A cégvezető állítása szerint, ha a darabszámot nézzük, akkor az USA-ban és Kínában jelenleg körülbelül ugyanannyi PC-t adnak el egy évben, ám a Microsoft az amerikai bevételeknek csak öt százalékához jut a világ legnépesebb országában szoftverei után.

A kalózkodással, a hamisítással kapcsolatos konfliktusok soha meg nem szűnő témának számítanak az Egyesült Államok és Kína között, már több csúcstalálkozón is szóba került ez az országok vezetői között, ám ezeket az ünnepélyes nyilatkozatokat sem egyik, sem másik oldalról nem követték hatékony lépések. Az amerikaiak féltik az óriási kínai piacon a helyzetüket, a kínaiak pedig – akik a jelek szerint egyre több területen lassanként mind kevésbé szorulnak rá a másolásra és az illegálisan megszerzett technológiákra – megígérik a hathatós fellépést, hoznak bizonyos látszatintézkedéseket, aztán minden marad a régiben, az alapvető folyamatokat a kínai és az amerikai gazdasági szereplők valós, gyakran nem nyilvános együttműködése határozza meg.

A napokban egy tekintélyes befektető által ódivatúsága miatt megtámadott Ballmer kijelentése sem tartalmaz újdonságokat. A Microsoft vezetője elmondta, hogy tarthatatlan a kínai piaci helyzet, mivel itt az egy értékesített PC-re jutó jövedelmük csak hatoda annak, amit Indiában képesek elérni, az összjövedelmük pedig nevetségesen alacsony: egész Kínából annyi bevételhez jutnak, mint Hollandiából, holott ez utóbbi országban mindössze 17 millióan laknak. Ballmer kijelentette: ha Kína csak annyira védené a szerzői jogokat, mint India, akkor a Microsoft több milliárdos többletbevételhez juthatna. Kérdésre Ballmer súlytalannak érezte azt az érvet, hogy egy átlagember Kínában képtelen egy Office árát megfizetni: „Nem állítom, hogy Kínában mindenki képes egy PC-t megvásárolni, …de azt viszont igen, hogy aki ezt megteheti, annak telik az Office-ra is”.

Azóta történt

Előzmények