Kikosarazták az Electronic Artsot

Az Electronic Arts (EA) a múlt héten 4 százalékkal megemelte az ugyancsak amerikai Take-Two Interactive Software videojáték-kiadó felvásárlására február elején tett ajánlatát, derült ki az EA-vezér erről szóló, tegnap nyilvánosságra hozott leveléből. Ebben John Riccitiello azt írja: „Egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben az EA vagy bármely más vásárló hajlandó lesz megadni azt a prémiumot, amit mi most ajánlunk.” Tény: a papíronként 26 dolláros ár 64 százalékkal múlja felül a Take-Two ajánlattétel előtti részvényárfolyamát. A Take-Two igazgatótanácsa ennek ellenére ismét elutasította a kérőt.

Strauss Zelnick elnök szerint azért, mert az ajánlat a legrosszabb időpontban, a kiadó sikertermékének számító Grand Theft Auto negyedik részének – április 29-re időzített – megjelenése előtt érkezett, márpedig ez a termék sokat lendíthet a cég ázsióján. (E széria játékaiból eddig összesen 65 millió darabot adtak el.) Az EA az igazgatótanács elutasító határozatát követően most közvetlenül a részvényeseknek tesz vételi ajánlatot.

Az ügylet tétje a videojáték-piaci elsőség megőrzése. Az Activision és a Vivendi játékrészlegének tavaly decemberben bejelentett és az idei első félévre tervezett egyesítésével ugyanis az EA elveszíti első helyezését a piacon. Ha viszont sikerülne bekebeleznie a Take-Two-t, az új cég éves árbevétele elérné a 4,1 milliárd dollárt, ami ismét elegendő lenne a piacvezető címhez.

A Take-Two igazgatótanácsa jelezte: hajlandó a tárgyalások folytatására a Grand Theft Auto IV megjelenését követően.

Azóta történt

Előzmények