A kiadója szerint műalkotás a betiltott játék

Az illetékes hatóságok Nagy-Britanniában és Írországban is betiltották, az Egyesült Államokban pedig a legszigorúbb korhatár-besorolással látták el a júliusban megjelenő Manhunt 2 című horror-videojátékot, a kiadó mégis rendíthetetlenül büszke a programra, amelyben egy elmegyógyintézetből megszökött ápolt bőrébe bújva kell a legváltozatosabb módokon gyilkolni. A játékot a szintén sokat támadott Grand Theft Auto mögött álló Take-Two Interactive egyik egysége, a Rockstar Games adja ki.

A brit és ír cenzorok a héten arra hivatkozva tagadták meg a Manhunt 2 forgalmazásának engedélyezését, hogy az elfogadhatatlanul erőszakos. Tíz éve ez volt az első eset, hogy Nagy-Britanniában betiltottak egy számítógépes játékot – akkor a Carmageddon jutott erre a sorsra –, míg Írországban erre eddig nem volt példa.


Jelenet a Manhunt 2-ből

Ennek ellenére a Take-Two elnöke, Strauss Zelnick rendíthetetlenül kiáll a játék mellett, és azt állítja: a döntést a szülőknek és a vásárlóknak kell meghoznia. „A Rockstar csapat egy olyan játékot készített, amely a horrorműfajba tartozik, mégpedig szándékosan. Az interaktív szórakoztatás egyedi, korábban sosem látott módon élethű élményét nyújtja, és nem mellesleg egy igazi műalkotás” – mondta.

Akár így van, akár nem, Amerikában sem mindenki győződhet majd meg a játék művészi kvalitásairól. A helyi hatóságok ugyanis a legszigorúbb, „csak felnőtteknek” besorolást ragasztották rá, ez pedig azt jelenti, hogy például nem lesz kapható az USA videojáték-eladásainak negyedét adó Wal-Mart üzletekben, amelyek szabályzata tiltja az ilyen minősítésű programok árusítását. Akárcsak a Sony és a Nintendo, pedig az eredeti tervek szerint a Manhunt 2-t e két japán cég játékgépeire is kiadták volna.

Elemzők korábban úgy kalkuláltak, hogy a játék 40 millió dolláros bevételt hozhat a kiadónak, a tiltások és a szigorú besorolás miatt azonban ennek csak a felére lehet számítani. Ha átdolgoznák, és sikerülne eggyel enyhébb, Mature kategóriába soroltatni, 35 milliót még mindig hozhatna. A Rockstar azonban egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy hajlandó-e módosítani a Manhuntot.

Azóta történt

Előzmények